Förändring föreslås i känslig gruvpolitik

Protesterna var omfattande 2013, när det brittiska gruvbolaget Beowulf för tredje gången försökte provbryta järnmalm i Kallak väster om Jokkmokk. Arkivbild.
Protesterna var omfattande 2013, när det brittiska gruvbolaget Beowulf för tredje gången försökte provbryta järnmalm i Kallak väster om Jokkmokk. Arkivbild. Foto: TT

Den svenska gruvpolitiken står oftare på förespråkarnas sida än på motståndarnas, enligt ny forskning.

I veckan väntas nya turer i den infekterade Kallak-prövningen, och forskarna efterlyser ett ökat lokalt inflytande för att ge processerna mer legitimitet.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

Brittiska Beowulf Mining vill bryta järnmalm i Kallak utanför Jokkmokk, något som bland annat de två berörda samebyarna motsatt sig. Processen har dragits i långbänk och blivit en av de mest infekterade gruvkonflikterna på senare år. Att världsarvet Laponia ligger bara några mil bort är en faktor, och senast på måndag ska Riksantikvarieämbetet och Naturvårdsverket yttra sig.

Skilda synsätt i helt grundläggande frågor gör att gruvetableringar ofta leder till konflikter, enligt en rapport från forskare vid Umeå och Luleå Tekniska universitet. Kallak är ett av de projekt som de analyserat.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons