Annons
X
Annons
X

”Förändring är ganska lätt att åstadkomma”

INSPIRATÖRER Det började som en privat jakt efter kvinnliga förebilder. På torsdag och fredag exploderar ”Hall of femmes” i en föredragsserie på Moderna museet. Talarlistan inkluderar konstnären Barbara Kruger och formgivaren Ruth Ansel.

(uppdaterad)
Samira Bouabana och Angela Tillman Sperandio sätter kvinnlig design och konst i fokus.
Samira Bouabana och Angela Tillman Sperandio sätter kvinnlig design och konst i fokus. Foto: YVONNE ÅSELL

–Jag bestämde mig tidigt för att jag inte ska kritisera något om jag inte kan komma på ett bättre förslag, säger Angela Tillman Sperandio.

Tillsammans med Samira Boubana arrangerar hon på torsdag och fredag föreläsningsserien ”Hall of femmes design talks” på Moderna museet. Det som från början var ett eget högst personligt sökande efter kvinnliga förebilder har vuxit till ”ett bättre förslag”, inte bara för dem själva.

–Vi hade designbyrån Hjärta Smärta tillsammans och för fyra år sedan började vi fundera på vår egen framtid. Vi kunde inte se några kvinnor i branschen som var äldre än oss, säger Samira Bouabana och Angela Tillman Sperandio fortsätter:

Annons
X

–Så vi började fråga runt, men fick inte särskilt många svar och därför började vi göra efterforskningar i gamla designböcker och gräva i arkiv – att googla var lönlöst.

Efterforskningarna ledde dem till USA där de hittade en mängd kvinnor som hade varit yrkesverksamma från 1950-talet och framåt.

–Vi skrev brev till dem och frågade om vi fick träffa dem helt förutsättningslöst, säger Angela Tillman Sperandio.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Lyriskt berättar de om den där marsveckan 2009 då de knappt åt eller sov utan bara åkte taxi fram och tillbaka över Manhattan, och träffade den ena inspirerande kvinnan efter den andra. De räknar upp personer som Ruth Ansel, legendarisk art director på tidningar som Harper’s Bazaar och Vanity Fair, fotografen och konstnären Lillian Bassman som avled tre år senare och New York Times Magazines ad Janet Froelich.

  –Alla var så verbala och hade så mycket intressant att säga att vi kände att vi inte kunde ha allt för oss själva, fortsätter Angela Tillman Sperandio.

  Intervjuerna som de bandade har idag blivit en bokserie på sju böcker, varav en av dem, boken om Ruth Ansel, låg på bordet framför den jury som 2011 valde in henne i Art directors club hall of fame, vilket är den finaste utmärkelse en formgivare kan få. I samband med bokreleasen för tre år sedan gästade Ansel Stockholm och det var också första gången som hon fick berätta om sin egen livsgärning.

  –Hon var över 70 år och hade haft föreläsningar tidigare, men då hade hon bara fått prata om sitt samarbete med formgivaren Alexey Brodovitch, eller någon annan av sina manliga kända kollegor, säger Angela Tillman Sperandio.

  Samira Bouabana och Angela Tillman Sperandio återkommer gång på gång till sin livsförändrande New York-resa. Kanske inte alltid i direkta formuleringar, men det är tydligt att mötet med alla dessa yrkesverksamma äldre kvinnor gav energi som fortfarande smittar av sig. Och det råder nog inget tvivel om att de amerikanskor som för några år sedan fick oväntat besök från Sverige känner detsamma när deras livsgärning äntligen uppmärksammas. De två formgivarna är oerhört inspirerande. Ingenting är omöjligt och handling är allt.

  –Det är inte ens svårt att åstadkomma förändring, det är i själva verket ganska lätt. Man tror kanske att man måste göra något väldigt revolutionerande, men det enda som behövs är att man vänder blicken lite grann för att få ett mycket bredare synfält, säger Angela Tillman Sperandio.

  En av ”Hall of femmes” talare, redaktören Penny Martin, är ett bra exempel på den lyfta blicken. För tre år sedan startade hon The Gentlewoman, systertidning till Fantastic Man. Magasinet handlar om mode, riktar sig till kvinnor och satsar mycket på snygga bilder; en beskrivning som kan passa in på vilken modetidning som helst. Men tonen är en helt annan. Här får samtalet ta plats. Beyoncé pratar om sin karriär och hur mycket hon älskar tv-serien ”Girls” utan att journalisten avbryter resonemanget med att börja beskriva hennes kropp. Här hamnar skådespelaren Angela Lansbury på omslaget och här blottar Penny Martin själv sina förhårdnader i en intervju på en fotsalong.

  Penny Martin vill att tidningen ska kännas som ett intensivt samtal över ett middagsbord.

  –Du vet, där ingen ger sig, där ingen är för artig eller tillbakahållen, säger hon på telefon från London.

  Hon kan inte med ord beskriva hur stolt hon blev när hon hörde en radiointervju med en affärskvinna som hittade de kvinnliga förebilder hon saknade genom att läsa The Gentlewoman.

  –Det är det bästa betyg vi kunde få, säger Martin som lämpligt nog även kommer att vara konferencier under torsdagens ”Hall of femmes”.

  –Att jag åker till Stockholm är rent själviskt – ”Hall of femmes” är ett fantastiskt projekt och jag ser lika mycket fram emot att delta som att vara åhörare.

  Annons
  Annons
  X

  Samira Bouabana och Angela Tillman Sperandio sätter kvinnlig design och konst i fokus.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 2

  ”Hall of femmes” grundare Samira Bouabana och Angela Tillman Sperandio utanför Moderna museet, där de arrangerar föredragsserien Design talks.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X