Annons

Inger Enkvist:Föräldrars ansvar för skolresultaten

Det är bra att barn utövar idrott. Men får de lika mycket stöd och coachning från föräldrarna när det gäller att lära sig att läsa och räkna?
Det är bra att barn utövar idrott. Men får de lika mycket stöd och coachning från föräldrarna när det gäller att lära sig att läsa och räkna? Foto: Grøtt, Vegard / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

Kan det vara så att svenska föräldrar, också de som är högutbildade, har ett starkt medansvar för de mediokra svenska skolresultaten, fast många lägger ner både tid och kraft på sina barn? Frågan är nämligen hur de använder den tid de ägnar barnen.

Det är inte ovanligt att svenska elever exempelvis har fotbollsträning tre gånger i veckan förutom matcherna på helgerna, och det förekommer också att samma elever dessutom tränar tennis, simning eller hockey.
Det egendomliga är att föräldrar som själva har ett yrke som bygger på skolkunskaper väljer så här trots att de inte räknar med att deras barn ska bli professionella idrottsmän utan förväntar sig att barnet ska försörja sig med ett ”vanligt” yrke, där skolkunskaper är mer avgörande än skicklighet i fotboll.

Annons
Annons
Annons