X
Annons
X
Recension

En modern familj Föräldrarnas beslut för familjen mot avgrunden

Familjeidyllen spricker efter ett långt liv – vad sker då? Helga Flatlands psykologiskt inkännande roman lämnar läsaren med existentiella frågor om tvåsamhetens och familjebildningens hinderbana.

Helga Flatland (född 1984) är uppväxt i Flatdal i Telemark, Norge och har gått på författarlinjen på Westerdals School of Communication. I fjol var ”En modern familj” den tredje mest mest sålda skönlitterära titeln i Norge. Foto: Niklas Lello / Aschehoug
Läs mer om Vårens böcker 2018

Ofta pratar vi om ”splittrade familjer” som något absolut negativt. Men inte sällan är det tecken på något positivt: att människor känner sig fria att följa det som gör dem lyckliga, och att framför allt kvinnor inte längre är livrädda för att lämna dåliga förhållanden. Det är något nytt. För bara hundra år sedan var att vara ogift mor något av det värsta som kunde hända en kvinna. Nu har vuxna människor friheten att stanna med sin partner eller gå vidare, om det känns rätt på djupet.

I romanen "En modern familj" av Helga Flatland, som nått framgångar i författarens hemland Norge , följer läsaren tre syskons upplevelse av föräldrarnas skilsmässa. "Mamma och pappa är ju 70 år - de har inte längre rätt att försöka förverkliga sig själva. Nu är ansvaret mest att hålla ihop familjen". Så går tankarna hos döttrarna: den 38-åriga karriäristen Ellen som försöker bli gravid och storasyster Liv, 40 år, som kämpar med sin tonåring, fyraåring och ett avslaget äktenskap. Sonen Håkon, kring de 30, lever i fria, öppna förhållanden och har en mer rationell syn på skilsmässan, som ställer syskonens egna livsval kring romantiska relationer på sin spets.

Helga Flatland (född 1984) är uppväxt i Flatdal i Telemark, Norge och har gått på författarlinjen på Westerdals School of Communication. I fjol var ”En modern familj” den tredje mest mest sålda skönlitterära titeln i Norge.

Foto: Niklas Lello / Aschehoug Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X