Annons
X
Annons
X

”Föräldrarna sa att barnen gick i skolan”

Polisen misstänker att en familjefar i Uppsala hållit sina fyra barn, som i dag är mellan 16 och 22 år gamla, undan all skolgång. Med hot och våld ska han dessutom ha hindrat barnen från att röra sig fritt utomhus.

[object Object]
En familjefar i Uppsala misstänks ha hållit sina fyra barn, i dag 16-22 år, hemma från all skolgång. Barnen ska dessutom ha hindrats från att gå ut. Foto: STAFFAN CLAESSON/SCANPIX

Historien uppdagades i samband med att polisen åkte till en lägenhet i Uppsala för att undersöka en misstänkt kvinnomisshandel.

– Polisen kunde snabbt konstatera att det var betydligt mer som inträffat än det som framkommit i anmälan, Christer Nordström, presstalesman vid Uppsalapolisen, till SvD.se.

Misshandeln skedde i slutet av juni och det var kvinnan själv som anmälde sin make. Tillsammans har de fyra barn, som i dag är mellan 16 och 22 år gamla.

Annons
X

Mannen greps misstänkt för grov kvinnofridskränkning men när det var dags för häktningsförhandling hade anklagelserna utökats till att även gälla olaga frihetsberövande av både hustrun och barnen.

Anklagelserna är allvarliga. Pappan misstänks ha hållit de fyra barnen, två pojkar och två flickor, hemma från all skolgång. Barnen, som är födda i Sverige, har heller inte fått röra sig fritt utomhus.

– Pappan har haft barnen under uppsikt när familjen varit ute. Han har använt sig av både hot och våld, säger Christer Nordström.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Även mannens hustru ska periodvis ha hållits instängd. När polisen började fråga runt bland grannar visade det sig att flera reagerat på faderns stränga uppfostran.

  – Men det är uppenbarligen ingen som har anmält saken, säger Christer Nordström.

  Hur fyra barn har kunnat hindras från att gå i skolan under så många år är oklart. Enligt Christer Nordström ligger förklaringen delvis i att familjen under långa perioder vistats i mannens ursprungsland.

  På socialtjänsten i Uppsala kommun kände man inte till familjen överhuvudtaget, förrän den blev ett polisärende.

  Enligt Susanne Söderberg, vikarierande chef för individ- och familjeenheten, beror det på att det inte har kommit någon anmälan om familjen tidigare, från varken skolan, polisen, anhöriga, grannar, barnomsorgen eller primärvården.

  – Vi måste få in en anmälan, en indikation på att något inte stämmer, för att kunna agera.

  Sedan socialtjänsten fick kännedom om familjen har flera åtgärder vidtagits, men Susanne Söderberg är förhindrad från att gå in på det enskilda fallet. Hon säger dock att man gjort allt man kunnat göra för både kvinnan och barnen.

  – Det är oerhört tragiskt att det har kunnat gå så här när vi har ett samhällssystem där vi försöker att med lagar och regler se till att så få barn som möjligt hamnar mellan stolarna.

  Mannens advokat Claes Nylander uppger för TT att hans klient förnekar brott, både olaga frihetsberövande och grov kvinnofridskränkning. Pappan hävdar enligt Nylander också att barnen visst har gått i skola, men inte i Sverige.

  Enligt Uppsalas kommunalråd Cecilia Forss (M) kommer barnens frånvaro i skolan inte som någon överraskning.

  Deras namn finns med på en lista över elever som är skrivna i Sverige men inte har gått i skola här.

  – Men föräldrarna har uppgivit att barnen har gått i skola i ett annat land och att de inte bor i Uppsala under terminen, bara på somrarna, säger Cecilia Forss till TT.

  Hon uppger att skolplikten enbart gäller om barnen är skrivna i Sverige under terminen.

  Åtalet mot familjefadern ska lämnas in den kommande veckan.

  Annons
  Annons
  X

  En familjefar i Uppsala misstänks ha hållit sina fyra barn, i dag 16-22 år, hemma från all skolgång. Barnen ska dessutom ha hindrats från att gå ut.

  Foto: STAFFAN CLAESSON/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X