Annons

”Föräldrar ställs inför ett omöjligt val”

Maria Persdotter.
Maria Persdotter. Foto: Janerik Henriksson/TT

Skydda sitt barn och få en orosanmälan till socialen på sig – eller skicka iväg sitt barn med stora hälsorisker som följd? Det djävulska valet har just nu många föräldrar till barn med funktionsnedsättning, skriver Maria Persdotter, förbundsordförande i RBU.

Under strecket
Publicerad

Listan över personer som tillhör en grupp som riskerar att smittas och kanske dö i covid-19 har blivit längre. Tidigt under pandemin gick svenska myndigheter ut och uppmanade alla som fyllt 70 år att stanna hemma. Social distansering, ett nytt begrepp som vi fick lära oss, skulle förhindra att äldre personer smittades, utvecklade allvarlig sjukdom och kanske avled. Alla vi som lever tillsammans med anhöriga som tillhör någon annan riskgrupp, eller som själva gör det, för oss fanns det inga rekommendationer alls.

Nu har Socialstyrelsen presenterat en lista med fler diagnoser eller tillstånd som skulle kunna utgöra riskgrupper. Till exempel räknas neuromuskulära sjukdomar såsom Parkinson, MS och ALS upp, liksom intellektuell funktionsnedsättning i kombination med rörelsenedsättning (också kallad flerfunktionsnedsättning). ”Neuromuskulära sjukdomar med påverkad muskelfunktion kan nedsätta andningsfunktionen med svårighet att hantera slem i luftvägarna”, konstaterar Socialstyrelsen och fortsätter: ”Detta ökar risken för ett allvarligt förlopp av covid-19 med omfattande symtom från luftvägarna.”

Annons
Annons
Annons