Föräldrar, se barnen medan de är små! Katastrofer är inte bra för ekonomin

Under strecket
Publicerad
Annons

Gick förbi en lekpark, där stod en ung mamma och gungade mekaniskt sitt lilla barn samtidigt som hon skrattade och ivrigt samtalade i mobiltelefonen. Jag har sett det så många gånger förut, och varje gång drabbats av en stor sorg. Tänk att vara så liten och så lite sedd av dagens unga föräldrar.
Jag är mycket nyfiken på vad en empirisk studie kommer att visa om så där en 10-20 år, hur kommer dessa unga då att brottas med behovet av den bekräftelse de aldrig fick som små.
Efter tsunamin och Katrina sade folk märkliga saker. Och efter Rita kommer vi att höra dem igen: Att katastrofer och krig är bra för ekonomin. Det värsta är när national-ekonomer på ”Fina och Välrenommerade Banken” kan häva ur sig detta farliga missförstånd. Visst kommer byggföretagen att tjäna pengar på återuppbyggnaden, konstigt vore det annars.
Men då tänker man inte på det man inte ser, att om det inte vore för katastrofen så kunde de pengarna ha använts till andra saker. Vad föredrar du? Att vara tvungen att köpa en ny
fönster-ruta eller nya kläder?
0 Kort sagt

Carina Norden, Fredrik Lindholm

Annons
Annons
Annons