Annons

Föräldrar positiva till att dricka alkohol framför barn

Nästan var fjärde förälder tycker att det är okej att vara berusad framför sina barn. Män anser i större utsträckning än kvinnor att det är accepterat, visar en ny undersökning.

Under strecket
Publicerad

PERNILLA BIRKEHOLT, 42 år, UMEÅ, tillsammans med barnen Isak, Tuva och Maja. – Personligen dricker jag inte alls. Min man kan ta någon folköl eller whisky när barnen är med. Men han blir inte berusad. Jag tycker att man ofta ser vuxna som blir berusade framför sina barn. Det blir mer och mer accepterat, vilket inte är bra. Barn blir ofta oroliga när vuxna dricker.

Foto: DAN HANSSON Bild 1 av 4

HEVI AMIN, 42 år, SÄTRA: – Jag dricker inte alkohol, och tycker inte att man ska göra det framför barn.

Foto: DAN HANSSON Bild 2 av 4

JAN FÄLDT, 49 år, ESBO: – Jag brukar undvika att dricka sprit framför barnen. Men jag tycker att det är okej att dricka öl, till exempel till maten eller om man har besök.

Foto: DAN HANSSON Bild 3 av 4

GUNILLA JERNSELIUS, 63 år, STOCKHOLM: – Jag är själv ganska försiktig när det gäller att dricka alkohol framför barn. Jag tycker man ska avstå när barnen är små.

Foto: DAN HANSSON Bild 4 av 4

Förra året ökade Systembolagets försäljning med nästan en femtedel under sommarmånaderna jämfört med genomsnittet för hela året, och ingenting tyder på att årets siffror blir ett undantag.

23 procent av föräldrarna anser att det är okej att bli berusad framför barn, bara man har koll på situationen, visar en opinionsmätning från undersökningsföretaget Yougov, som på uppdrag av försäkringsbolaget If frågat 1 665 personer med barn upp till 17 år vad de tycker i frågan.

Annons
Annons
Annons