Föräldrar lär sig klara vardagen

Alla föräldrar behöver gå på kurs, anser Folkhälsoinstitutet. Ett bra samspel med barnen är bästa skyddet mot framtida ohälsa. Via en dvd-kurs och studiecirklar lanseras nu familjestödet över landet.

Under strecket
Publicerad

Familjen Ulf och Ulla Nettelbladt med barnen Max 9år och Maja 6 år.Barnen får en glaskula varje gång de bäddat sängen, slängt soppåsen,stängt av TVn ,städat sina rum etc. efter 20 kulor går man på bio.

Foto: TOMAS ONEBORG SVD/30142
Annons

Hemma hos familjen Nettelbladt i den gula villan i Huddinge sitter Max, 9 år, och Maja, 6 år, och räknar kulor. En kula, eller ett poäng, delas ut varje gång de följer överenskommelserna de gjort tillsammans med föräldrarna: De har lovat att stänga av tv:n och datorn direkt när någon säger till, plocka upp efter sig och att sitta still vid matbordet . Extrapoäng delas också ut åt den som hämtar posten eller vattnar blommorna.

– De har själva föreslagit vad de kan bli bättre på. När de nått upp till ett visst antal poäng får de belöning. Aldrig pengar, men att vi gör något ihop som de bestämt, bio eller museum. Nu tävlar de nästan om vem som ska vara duktigast, berättar mamma, Ulla Nettelbladt.

Annons
Annons
Annons