Annons
Kommentar

Mårten Schultz:Föräldrar har ingen plikt att betala barnets skadestånd

Dagen efter storbranden i Slottsskogshallen I Göteborg.
Dagen efter storbranden i Slottsskogshallen I Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Slottsskogshallen i Göteborg har totalförstörts genom i en brand. Värdet på skadan är många miljoner. Det är inte ovanligt att sådana här bränder orsakas av unga människor. Så även i detta fall. Två pojkar i tolvårsåldern har berättat att de kan ha startat branden.

Under strecket
Publicerad

Det är alldeles för tidigt att säga vad som orsakade branden som ledde till att Slottsskogshallen i Göteborg totalförstördes. Har pojkarna medvetet försökt tända på idrottsanläggningen? Var det en lek med eld som gick snett? Ännu vet vi inte ens om det är sant, som pojkarna säger, att det faktiskt var de som orsakade branden. Men oavsett vad som har hänt finns det anledning att säga något om hur ansvaret för barn ser ut i Sverige.

Straffansvarets begränsningar är välkänt. Barn under 15 år kan inte hållas straffansvariga för brott de begått. Det finns i och för sig en särskild lagstiftning som gör att vissa åtgärder kan vidtas mot barn – och som har satts i användning här, av medierapporteringen att döma – lagen om unga lagöverträdare. Men den lagen kan inte medföra något straffansvar. Det finns emellertid ett helt annat ansvarssystem, som har en helt annan syn på ungas ansvar. Civilrättens ansvarssystem, skadeståndsrätten.

Annons
Annons
Annons