Annons
X
Annons
X

Föräldrar halkar efter i kompetensutveckling

Lena Henning är HR-chef på CSC Sverige. Hon har tre egna barn och två bonusbarn, det yngsta 14 år. Lena Henning var hemma ett år med varje barn.
CSC har vunnit pris för sin föräldravänlighet.

[object Object]
Lena Henning är HR-chef på CSC Sverige. Foto: INGVAR KARMHED

Du fick din första chefsroll i samband med att ditt första barn kom. Vilken är den viktigaste orsaken till att du fortsatte klättra i karriären under småbarnsåren?

– Att jag själv alltid tyckt att mitt arbete har varit otroligt spännande och engagerande. Och jag hade en väldigt tät kontakt med företaget under mina föräldraledigheter. Sen är det naturligtvis en förutsättning att ha bra chefer som ser långsiktigt. Men det måste starta hos individen.

Du är personalchef med stort inflytande över era egna föräldralediga medarbetares situation, vad gör ni för att de som vill ska kunna hänga med i utvecklingen?

Annons
X

– Man behåller sin laptop så kan man delta i det man är intresserad av. Vi har en global kompetensutvecklingsportal där det finns ett stort kursutbud, böcker man kan ladda ner, virituella ledarutbildningar och projektledarutbildningar. Man kan också delta på avdelningsmöten virtuellt.

Hänger de flesta hos er med på det här sättet?

– Ja det är väldigt vanligt, framförallt bland de som har ledande positioner.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hur kommer man runt problematiken med den skillnad småbarnsåren gör för män och kvinnors karriärer?

  – Grundstrukturerna som lönesättning och förmåner måste hänga med. Hos oss lönesätts en föräldraledig som om den vore i tjänst på så sätt att om man normalt är högpresterande ska man få samma ökning när man är föräldraledig. Samma sak när det gäller karriärutvecklingen, man måste inte se föräldraskapet som något negativt, utan tvärtom, något som tillför något till utvecklingen hos en medarbetare. Och den synen måste sättas i högsta ledningen.

  Annons
  Annons
  X

  Lena Henning är HR-chef på CSC Sverige.

  Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X