Annons
X
Annons
X

Föräldrar får chans blicka in i spelvärlden

Tv- och dataspel leder ofta till konflikter mellan föräldrar och barn. Hur mycket ska man spela, är det farligt och hur sätter man gränser för barnens spelande? Nu släpper Fair Play ett utbildningspaket där de vuxna får ta körkort i spel – med barnens hjälp.

Vuxna sätter ofta gränser för barnens spelande utan att ha särskilt stora kunskaper om data- och tv-spel.
– Vi står inför en unik situation där barnen kan mer om ämnet än deras föräldrar och lärare. Så har det aldrig varit tidigare i historien. Det gör att många vuxna känner sig osäkra eftersom kunskap är makt, säger Maria Agrell på Fair Play.

Den snabba teknikutvecklingen har gjort att det är svårt för vuxna att hänga med i ungdomarnas nya umgängesformer som spel och chatt.
– Föräldrar ser det som att barnen sitter ensamma hemma när de i själva verket chattar och spelar Counter Strike med kompisar via nätet.
Fair Play har nu satt ihop ett utbildningspaket för att öka föräldrar och lärares förståelse och kunskaper. Det består av filmen Fair Play? och tio övningar där läraren ställer frågor som barnen får svara på.

– Utbildningspaketet är ett verktyg som gör det lättare för vuxna att förstå barn och ungdomars spelande. Det går till så att läraren ser filmen tillsammans med eleverna. Sedan ställer läraren frågor till barnen utifrån de tio övningsuppgifterna och får på så vis ta del av deras kunskaper.

Annons
X

Hur får man tag i utbildningspaketet?
– Det finns att beställa via den lokala av-centralen eller via Fair Plays hemsida, säger Maria Agrell.
Fair Play är en ideell organisation som arbetar för att motverka spelberoende, nedsättande värderingar och övervåld i spel samt att se till att barn och ungdomar följer spelens rekommenderade åldersgränser. Man baserar sin verksamhet på forskningsresultat och använder dessa för att informera barn och föräldrar.

Läs mer om spelkörkortet och Fair Play http://www.svd.sewww.fair-play.se

Jens Höglin

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X