Annons
X
Annons
X

Föräldrapeng het fråga på Harpsund

Med ett reformutrymme i höstbudgeten på minst 15 miljarder kronor vill Kristdemokraterna ta strid för att höja lägstanivån i föräldraförsäkringen från 180 till 250 kronor om dagen. Det blir en av knäckfrågorna när regeringen samlas till de årliga förhandlingarna på Harpsund i dag.

Göran Hägglund - socialminister (KD).
Göran Hägglund - socialminister (KD). Foto: SCANPIX

För ett par veckor sedan öppnade finansminister Anders Borg (M) för att det ekonomiska utrymmet i den statliga budgeten för 2013 ser ut att bli större än man beräknat tidigare. Under våren var prognoserna beskedliga men nu har situationen förbättrats och Borg har utan att nämna några summor sagt att det finns plats för fler nya satsningar i höst- budgeten. Dessutom har trycket på honom och regeringen att slå in på en mer expansiv linje, ökat.

Enligt vad SvD erfar lär det handla om runt 15 miljarder kronor, vilket är mer än vad som beräknades i våras. Samtidigt är en stor del av potten redan intecknad för investeringar i forskning och infrastruktur, två områden som partierna är överens om att Sverige ska satsa extra på för att ta sig ur krisen så helskinnat som möjligt.

Till Harpsund har nu regeringspartierna som vanligt med sig sina krav- och önskelistor. Men det är inte här som detaljerna ska spikas, snarare ska de ekonomiska förutsättningarna läggas fast under de två dagarna på statsministerns sommarresidens i Sörmland. Först senare kommer de skarpa förhandlingarna i gång om den budget som ska presenteras den 20 september.

Annons
X

För inte minst Kristdemokraterna och Centern är budgetförhandlingarna ett viktigt tillfälle att försöka profilera sig och hämta hem några framgångar man kan visa upp för väljarna. Mot den bakgrunden är det inte överraskande att KD nu laddar förhandlingarna med krav om att höja golvet, den allra lägsta nivån, i föräldraförsäkringen.

–Vi vill diskutera en höjning från 180 till ungefär 250 kronor per dag. Det är fördelningspolitiskt rätt och för att de som har det svårast ekonomiskt slipper att leva på försörjningsstöd. Dessutom ökar föräldrarnas valfrihet att välja om man vill vara hemma längre med barnen, säger Göran Hägglund (KD).

KD-reformen skulle kosta nästan en miljard, men lär möta motstånd inom alliansen. För Moderaterna stämmer det knappast med arbetslinjen att göra det lönsammare att vara hemma med barn, Folkpartiet är främst intresserat av höjningar av taket i försäkringarna och Centern gör helt andra prioriteringar.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Det står inte alls på vår önskelista, säger partisekreterare Mickael Arthursson (C). Vi vill hellre ha skattesänkningar för företagen och komma längre med miljöbilspremier.

  En sänkning av bolagsskatten är däremot aviserad, men den är i första hand tänkt att finansieras genom att begränsa företagens användning av så kallade räntesnurror. Det ska vara kostnadsneutralt, men blir det en mer rejäl sänkning behöver man också nagga av reformutrymmet.

  Förra året tog KD kamp för pensionärerna i budgetförhandlingarna och fick igenom att skatten ska sänkas 2013 eller 2014, om ekonomin tillåter. Förslaget skulle kosta 2,3 miljarder och ge mellan 1000 och 2000 kronor om året i lägre skatt.

  –Vi går inte emot sänkt bolagsskatt men ska den sänkas måste pensionärerna också få sin sänkning, säger Göran Hägglund.

  Annons
  Annons
  X

  Göran Hägglund - socialminister (KD).

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X