Annons

”Föräldraförsäkringen ett sänke för jämställdheten”

Foto: Isabell Höjman/TT

Oviljan att dela föräldraförsäkringen jämställt gör att Sverige halkar efter nordiska grannländer i jämställdhetsligan, skriver flera debattörer.

Under strecket
Publicerad

Satsningar på betald föräldraledighet och barnomsorg har betytt mycket för kvinnors arbetskraftsdeltagande och bidragit till ökad tillväxt och välfärd. Men den svenska föräldrasäkringen har blivit daterad och svarar inte längre mot samhällets behov. Staten lägger varje år över 30 miljarder kronor på ett system som gör att kvinnor förlorar i inkomst och pension, medan män förlorar värdefull tid med sina barn.

En rapport från Sveriges kvinnolobby som släpps under tisdagen visar dessutom att Sverige nu halkar efter nordiska grannländer. I den svenska föräldraförsäkringen är fortfarande endast en femtedel av föräldrapenningen öronmärkt för pappan. Både Norge och Island har valt att tredela sin försäkring, en tredjedel till vardera föräldern och en som kan delas fritt. Även i Finland finns planer på en tredelning och på Island är intentionen att dela försäkringen nästintill lika mellan föräldrarna i en kommande reform.

Annons
Annons
Annons