Föräldrafällor världen över

I Sverige gör båda föräldrarna ofta karriär och stressar för att hämta på dagis klockan 16. Kvinnor tar ut mer föräldraledighet, vabbar mer och jobbar mer deltid – vilket får effekter. I granskningen Föräldrafällan har vi visat att högutbildade 45-åriga män tjänar 40 procent mer än kvinnor med samma utbildning. Men hur ser det ut i andra delar av världen? SvD:s korrespondenter rapporterar.

Under strecket
Publicerad
SCANPIX
Foto: SCANPIX
Annons

I det konservativa Schweiz leder föräldraskap ofta till slutet på kvinnans karriär, i alla fall om hon får flera barn och har en högre position i arbetslivet.

Här ligger lagar och attityder långt efter andra europeiska länder. Mammaledigheten är fyra månader (finns ingen pappaledighet, pappan har bara rätt till en dags ledighet vid barnets födsel). Flertalet daghem är privata och kostar lika mycket som att anställa en barnflicka. Många kvinnor tycker inte att det är värt att fortsätta jobba när hela lönen går till barnomsorg. Om barnen är sjuka är det kvinnan som ställer upp och stannar hemma, utan ersättning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons