Annons

Föråldrad analys förödande för Afghanistan

Att väst har problem med sin strategi i Afghanistan och Pakistan är inte så konstigt. Enligt en ny antologi om tillståndet i området är det britternas koloniala 1700-talstänkande som ännu i dag utgör grunden för de politiska besluten.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det militära återtåget från Afghanistan som står för dörren 2014 och turbulensen i pakistansk inrikespolitik borgar för att nyhetsflödet från den oroliga regionen inte kommer att avta. Vad blev rätt? Vad blev fel? Och vems fel är det? Kommer Afghanistan att hålla samman? Kommer Pakistan att hålla samman?

För en västerländsk betraktare framstår det som förmedlas förbi i 60 sekunders inslag på tv som färgstarkt och exotiskt, den politiska sprängkraften så fjärran vår cykelhjälms- och mellanmjölksvardag. Brinnande bilar, män med skägg och intensiv blick, kvinnor fjättrade i sina burqor, överlastade lastbilar, färgsprakande moskéer med rader av män böjda i bön – allt rasar förbi ackompanjerat av referenser till islam, traditioner, korruption, stamsamhällen och till talibanerna såklart.

Annons
Annons
Annons