Annons

Förälder och välavlönad? Då är du verkligt stressad

STRESSA Småbarnsåren är livets rusningstid. Hälften av alla föräldrar känner sig ofta tidspressade och längtar efter bättre balans i livet. Fler arbetstimmar, mer shopping och tidskrävande föräldraskap bidrar till vardagsstressen, visar ny forskning.

Under strecket
Publicerad

Du är inte ensam: känslan av att ligga efter med att-göra-listan är utbredd. Krav på egentid och att vara en närvarande förälder, förstärker upplevelsen av tidspress.

Foto: BERTIL ERICSSON/SCANPIX

Hämtning och lämning på dagis utan att smitta ned barnen med sin egen stress är en konstart i sig. Pressen på föräldrar har faktiskt ökat, det beror till en del på att kvinnorna arbetar mer utan att männen gått ned i tid.

Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX

Stressiga dagislämningar, höga prestationskrav på jobbet och en gnagande oro för att man inte är en tillräckligt närvarande förälder. Hälften av alla föräldrar med hemmavarande barn känner sig ofta tidspressade, jämfört med 30 procent av personer utan barn.

Truga i trötta barn frukost. Packa matsäck, gympakläder och läxböcker. Rusa till dagis. Springa hem igen efter regnkläder och vab-lapp.

Pressa sig in i en överfull tunnelbanevagn för att komma en minut tidigare till jobbet. Slå på datorn och känna pulsen stiga inför Att göra-listan.

Annons
Annons
Annons