Annons

Fredrik Rönnbäck:För Wolfson finns ondskan i engelska ord

I samband med att han drabbades av schizofreni kom Louis Wolfson att sky sitt eget modersmål. Bemötandet av hans egenartade debutroman från 1970 har nu samlats i en antologi.

Under strecket
Publicerad

När Louis Wolfson nedtecknade vad som skulle bli hans första bok gjorde han det på franska, trots att han då aldrig hade bott någon annanstans än i födelsestaden New York, och trots att engelska var hans modersmål. Anledningen framgår tydligt för den som läser detta alster, utgivet 1970 med titeln ”Le Schizo et les langues” (Schizot och språken), som skildrar hans problemfyllda förhållande till, och oupphörliga kamp mot sitt eget modersmål. Han omtalar sig själv i tredje person med olika tillmälen såsom ”den unge schizofrene mannen” eller ”den schizofrene språkstudenten”. Under sina år på gymnasiet och universitetet började han studera franska och tyska, och ett halvår efter en lyckad flykt från det hospital där han av sin mor blivit tvångsinlagd för schizofreni bestämmer han sig för att helhjärtat ägna sig åt språkstudier på egen hand. Han lägger hebreiska och ryska till de språk han redan valt att fördjupa sig i, och tillägnar sig även kunskaper i flera andra språk, dock inte lika djupgående.

I möjligaste mån undviker han därefter det engelska språket helt och hållet – hukande över ordlistor och lexikon, med dörren stängd till sitt pojkrum och händerna för öronen. Vid de tillfällen då han är tvungen att lämna rummet, skapar han en ljudvägg med hjälp av en egenhändigt konstruerad walkman (innan denna apparat fanns på marknaden, vilket i hans egna ögon gör honom till dess egentliga uppfinnare) som dränker den engelskspråkiga omgivningen i en ändlös ström av utländska sånger och språkkurser, eller skyddar sig genom att som ett mantra upprepa en eller flera utländska fraser tagna från någon av böckerna på hans skrivbord. När Wolfson om lördagarna träffar sin far talar denne, på sonens begäran, sitt modersmål jiddisch, medan Wolfson själv svarar på tyska.

Annons
Annons
Annons