For vikingarna verkligen till Amerika?

Foto: Joseph Kaczmarek/TT

Med anledning av att det är USA:s nationaldag väljer jag att besvara en fråga om vilka arkeologiska belägg det finns för att vikingarna for till Amerika. Är vi helt säkra på att de verkligen nådde fram till USA? Var låg Vinland?

Publicerad
Annons

Nej, det är vi inte. Det finns hypoteser om att vissa upptäcktsfärder gick så långt söderut längs nordamerikanska östkusten att gränsen till dagens USA passerades, men det finns inga bevis. Däremot står det helt klart att vikingarna nådde fram till dagens Kanada, vars östkust fick det nordiska namnet Vinland.

År 1960 upptäckte norrmannen Helge Ingstad en vikingatida boplats vid L’Anse aux Meadows (”Viken vid ängarna”) på Newfoundlands norra udde. När Helge och hans fru, arkeologen Anne Stine, grävde ut platsen påträffades en bronsnål av västnordisk typ, en sländtrissa av täljsten, en bennål och en liten brynsten för att vässa nålar, knivar och saxar. Föremålen har brukats av kvinnor, vilket rimmar väl med de isländska sagornas uppgifter att kolonisterna planerade att stanna kvar i landet och därför även tog med sig sina fruar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons