För världen i Sverige

Alla vittnar om att han är jublande glad över att få kröna sin långa UD-karriär med utrikesministerposten. Men att bli politiker är ingen större omställning och han tänker vara aktiv i valrörelsen.
– En sak i sänder, säger Jan Eliasson, 65, emellertid om livet efter valet i september. I morgon tar han plats i Arvfurstens palats.

Under strecket
Publicerad
Annons

NEW YORK, SvD. Jo, föräldrarna skulle känna igen sin pojke, tror Jan Eliasson, apropå ordet klassresa som hörts så många gånger sedan han utsågs till utrikesminister och som kanske underströks av att han på själva dagen bar slips i guld med matchande näsdukssnibb i bröstfickan.

– Lite utnött, tycker han, när vi träffas i en formell intervjusituation, som många gånger förr, både i Washington och nu, i New York i FN-kontoret.
Jan Eliassons proletära bakgrund är väl täckt vid det här laget:
Arbetarhem. Socialdemokrater. Facket. Första maj-tåg. Etta i Kålltorp. Bröderna Jan Kenneth och Roger. Båda extremt tävlingsinriktade. Bra i skolan – så bra att den ene, Jan Eliasson, blir toppdiplomat, och den andre, Roger Holtback, bildirektör.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons