Annons
Fördjupning

”För våra makthavare är trakasserier vardagsmat”

Svetlana Aleksijevitj möter publiken i sitt intellektuella krypin i ett företagscenter i huvudstaden Minsk. Under kvällen har svenska dokumentärfilmen ”Lyubov – Kärlek på ryska” inofficiell premiär i Vitryssland, och flera av filmens huvudpersoner sitter i publiken.
Svetlana Aleksijevitj möter publiken i sitt intellektuella krypin i ett företagscenter i huvudstaden Minsk. Under kvällen har svenska dokumentärfilmen ”Lyubov – Kärlek på ryska” inofficiell premiär i Vitryssland, och flera av filmens huvudpersoner sitter i publiken. Foto: Bea Tigerhielm

Bryt tystnaden som skyddar maktens män, anser Svetlana Aleksijevitj om turerna kring Svenska Akademien. Nobelpristagaren berättar också om sin relation till Sara Danius och uttalar sig om att Nobelpriset i litteratur inte delas ut i år.

Under strecket
Publicerad

Bild ur filmen ”Lyubov” fotograf: Majaq Julén Brännström. Zjanna berättar för Svetlana Aleksijevitj om hur hon gifte sig med en KGB-agent som skulle arrestera henne.

Foto: Majaq Julén Brännström Bild 1 av 9

– Man kan prata om kärlek med alla – alla bär på en berättelse, säger Svetlana Aleksijevitj. Samtidigt anser hon att det är betydligt svårare att skriva om kärlek än om lidande och krig.

Foto: Bea Tigerhielm Bild 2 av 9

Sovjetiskt monument i centrala Minsk.

Foto: Bea Tigerhielm Bild 3 av 9

Svenska Akademiens dåvarande ständiga sekreterare Sara Danius öppnade dörrarna i Börssalen och avslöjade att Svetlana Aleksijevitj tilldelades 2015 års Nobelpris i litteratur.

Foto: Lars Pehrson Bild 4 av 9

Svetlana Aleksijevitj och Staffan Julén samtalar om filmen ”Lyubov – Kärlek på ryska”. Filmen visas i SVT i juli.

Foto: Bea Tigerhielm Bild 5 av 9

Under premiärkvällen av ”Lyubov – Kärlek på ryska” i Minsk hyllas Svetlana Aleksijevitj av sina huvudpersoner som hon har intervjuat. De berättar att hon inte förskönar verkligheten. ”Att få träffa Svetlana var fantastiskt. Hon skapar en speciell atmosfär, man känner sig som ett litet barn. Hennes närvaro smittar, och bara det gör att man mår bättre”.

Foto: Bea Tigerhielm Bild 6 av 9

Bild ur filmen ”Lyubov” fotograf: Majaq Julén Brännström. Vy över Minsk med floden Svislatj.

Foto: Majaq Julén Brännström Bild 7 av 9

Volodja badar. Bild ur filmen ”Lyubov” fotograf: Majaq Julén Brännström.

Foto: Majaq Julén Brännström Bild 8 av 9

Svetlana Aleksijevitj tycker om ljuset i sitt arbetsrum, Minsk. Bild ur filmen ”Lyubov” fotograf: Majaq Julén Brännström.

Foto: Majaq Julén Brännström Bild 9 av 9

MINSK, VITRYSSLAND | På nionde våningen i en affärsbyggnad ligger populära mediesajten Tut.by:s lokaler. Här startade Svetlana Aleksijevitj ett krypin för intellektuell debatt efter att hon tilldelades Nobelpriset i litteratur år 2015.

Under kvällen har svenska dokumentärfilmen ”Lyubov – Kärlek på ryska” inofficiell premiär i Vitryssland, och flera av filmens huvudpersoner närvarar.

Annons
Annons
Annons