Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Kommentar

Andreas Cervenka: För Sveriges skull – vänligen sluta med sandlådekriget

Uppmaning till er som tilldelats ansvaret att förhindra en svensk finanskris: vänligen kliv upp ur sandlådan. Betydligt viktigare saker än ekonomi står på spel.

[object Object]
Riksbankschefen Stefan Ingves och Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen. Foto: SvD

Jaha, ännu en artikel om risken för kris. Börjar det inte bli lite tjatigt? Det är en berättigad fråga. Det kan vara på sin plats att påpeka varför ämnet kanske ändå äger viss relevans.

Några tyska forskare med Moritz Schularick i spetsen studerade 20 länder mellan 1870 och 2014 för att se hur politiken påverkas i efterdyningarna av en finanskris som inkluderar kraschande banker.

Deras slutsats är att den politiska osäkerheten och polariseringen ökar kraftigt samtidigt som tidigare majoriteter tappar inflytande. Det blir helt enkelt svårare att regera. Särskilt tycks väljarna attraheras av retorik från den yttersta högerkanten som ofta skyller på invandrare och minoritetsgrupper. Sådana partier rycker fram starkt i valen efter kriser.

Annons
X

**Känns beskrivningen igen? **Den stämmer på många länder i Europa men är sann också för Sverige.

Med en avgörande skillnad. Sverige har klarat sig betydligt bättre än andra länder efter 2008 och har inte upplevt en riktigt allvarlig krasch sedan 90-talet. Inte än, vill säga.

För den som tycker att det är oroande att ett parti med rötter i fascismen i dag samlar en femtedel av den svenska väljaropinionen eller att en högerextrem lynchmobb jagar flyktingar på Stockholms gator kan fundera en stund på hur det skulle kunna se ut efter en riktig finanskris.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I vågskålen ligger ytterst alltså inte bara ekonomin utan något som brukar kallas för demokrati och som länge har ansetts som en ganska bra grej.

  I en sund värld skulle nog de flesta vara överens om att när något värdefullt står på spel är det viktigt att ha mycket stora säkerhetsmarginaler.

  Ungefär av samma anledning som de flesta undviker att köra 200 kilometer i timmen utanför ett dagis.

  I den svenska ekonomin är gaspedalen i botten och risken för att något trist ska hända ökar för varje dag.

  I Sverige går det enligt uppgift till så att folket väljer en riksdag som utser en regering som i sin tur styr olika myndigheter. Dessutom vakar riksdagen över centralbanken Riksbanken. Dessa institutioner har till uppgift att förhindra en kris.
  Hur har de skött sig?

  Kort lägesrapport: riksdagspartierna bråkar vidare och inte ens inom regeringen tycks man kunna komma överens om ränteavdragen, en fråga som helst borde varit löst för fem år sedan. Politikerna fråntog Riksbanken ansvaret för att dämpa skulderna och gav det till Finansinspektionen. Tyvärr glömdes den lilla detaljen att ge myndigheten tillräckliga befogenheter för att klara jobbet. Så synd.

  Det brev som Riksbanken skickat till storbankerna visar a) att Riksbanken är oroad b) att banken inte litar på Finansinspektionen.

  Som SvD kunnat rapportera har detta utlöst sandlådekrig mellan FI och Riksbanken via passiv-aggressivt formulerade brev. Inte heller på den tredje myndighet som ansvarar för finanssektorn, Riksgälden, sägs Stefan Ingves stå särskilt högt i kurs. Stefan Ingves själv tycks alltså ägna sig åt att med ena handen visa alarmerande Powerpoint-bilder över läget samtidigt som han med den andra småsaboterar FI:s jobb och med minusräntan blåser upp bostadsbubblan till bristningsgränsen.

  Sammantaget finns det anledning att hålla inne med applåderna. Om, eller när, det kommer en krasch vore det intressant att se dessa ansvariga stå på en scen och förklara för en mellanstadieklass hur det kunde gå så illa. Då om inte förr kommer de kanske ångra att de ägnade en enda minut åt internt tjafs när de kunde ha fokuserat på att tillsammans lösa uppgiften.

  Annons

  Riksbankschefen Stefan Ingves och Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.

  Foto: SvD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X