För Sápmi i tiden

Artisten och aktivisten Maxida Märak har skapat ett säreget sound med sin blandning av jojk och hiphop. I sitt sommarprat berättar hon om den psykiska ohälsan i Sápmi, och rasismen och gruvbrytningens konsekvenser för det samiska folket.

Publicerad
Maxida Märak

Maxida Märak

Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio
Annons

26-åriga Maxida Märak, född och bosatt i Jokkmokk, är en svensk-samisk hiphop-artist, jojkare och musikproducent som blivit känd för sitt nyskapande sätt att sammansmälta jojk och tunga hiphop-beats. Hon är även aktivist engagerad för samers rättigheter och har bland annat organiserat protester mot Beowulf Minings planerade gruvbrytning i Jokkmokk.

Märak talar om sin resa till musiken och levererar en eklektisk låtlista som blandar Lana del Rey med samiska jojkgruppen Adjágas och den egna riviga rap-singeln “Mitt största fan” från i våras. Däremellan pratar hon om gruvbrytningens förödande konsekvenser för lokalbefolkningen, om den höga självmordsstatistiken i Sápmi och alla vänner som tagit livet av sig, samt berättar en magisk och intim historia som involverar en korp och ett silverhalsband.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons