Annons

”För riskfyllt” – läkare kritiska till hemförlossning

Föda barn på sjukhus är säkrare, menar förlossningsläkare. ” Även om man selekterar ut lågriskgrupper så kommer komplikationer att inträffa, om än inte lika ofta”, säger Andreas Herbst, ordförande för Svensk förening för obstetrik och gynekologi (SFOG).
Föda barn på sjukhus är säkrare, menar förlossningsläkare. ” Även om man selekterar ut lågriskgrupper så kommer komplikationer att inträffa, om än inte lika ofta”, säger Andreas Herbst, ordförande för Svensk förening för obstetrik och gynekologi (SFOG). Foto: Luigi Tazzari/IBL

Efterfrågan på att föda hemma ökar i Stockholm. Samtidigt är frågan laddad. ”Det finns en tendens att barnmorskor tänker frisk och förlossningsläkare tänker risk”, säger Karin Pettersson, som bedömer ansökningar.

Under strecket
Publicerad

Karin Pettersson, förlossningsläkare och chef vid förlossningen på Karolinska Universitetssjukhuset.

Foto: Privat

”Vi förlossningsläkare ser i vårt dagliga arbete vilka oväntade komplikationer som kan tillstöta vid en förlossning”, säger Andreas Herbst, ordförande för Svensk förening för obstetrik och gynekologi (SFOG).

Foto: Rebecca Herbst

2017 ansökte 76 kvinnor om hemförlossning. 69 av dem beviljades, varav fyra av dem fick överföras till sjukhus under värkarbetet.

Foto: Pontus Lundahl/TT

När en omföderska har värkar var femte minut är det dags att ringa till förlossningen och hoppas på att det finns en ledig plats. Så gör de flesta kvinnor i Stockholms läns landsting. Men de senaste åren har ansökningarna om att föda hemma ökat.

Sedan 2002 kan friska omföderskor i Stockholm få sin hemförlossning betald av landstinget. Förutsatt att de uppfyller ett visst antal krav har de rätt att föda hemma med hjälp av två godkända hembarnmorskor.

Annons
Annons
Annons