Annons

Kate Larson:För Platon var filosoferandet ett risktagande

En samling epigram, brev och korta dialoger avslutar Jan Stolpes Platonöversättning. Trots att de har oklar härkomst belyser de Platons sätt att bedriva filosofi – här samsas filosofisk utläggning med mordhot, starka känslor med försök till analys.

Publicerad

Visste ni att Platon var en poet? ”Stjärnhimlen tittar du på, min Stjärna. Jag önskar att jag var den och betraktade dig, ständigt, med ögon i mängd.” Vissa forskare menar att Platon skrivit denna kärleksdikt till en elev, Aster, vars namn kan översättas med ”stjärna”. Det finns också uppgifter om att Platon skrev poesi innan han träffade Sokrates och vanns till filosofin, därav hans polemik mot konstnären och att han så passionerat återkommer till ”grälet mellan poesi och filosofi”. Författaren Iris Murdoch, som var en entusiastisk läsare av Platon, beskriver i sina fiktiva platonska dialoger Platon som just en omvänd konstnär. Han har bränt sina dikter, han är en puritan i jämförelse med den mer jordnära Sokrates, kanske just för att han tidigare var så hängiven, liksom prisgiven konsten…

Säga vad vi vill om detta. Även om Jan Stolpe, i denna sista volym av sin översättning av Platons samlade skrifter (Skrifter, bok 6, Atlantis, 512 s), ansluter sig till åsikten att inga av de efterlämnade epigrammen/dikterna är av Platons hand så ställs ändå här författaren Platon i fokus.

Annons
Annons
Annons