X
Annons
X
Jordan B Peterson, en karismatisk tyckare som man kan projicera lite vad man vill på?
Jordan B Peterson, en karismatisk tyckare som man kan projicera lite vad man vill på? Foto: Jeff Gilbert/IBL

”För oss normala är Jordan B Peterson Messias”

Långläsning

Han kallas både manlighetens räddare och extremistisk demagog. Jordan B Peterson säljer miljoner böcker och talar inför utsålda arenor. Vad är hans dragningskraft? SvD:s Adam Svanell söker upp personerna som fått sina liv förändrade av den kontroversielle psykologen.

Som att leva i början av upplysningen. Så beskriver Johan Karlström sin känsla.

– Jag tror att det här är en brytningsperiod. Det kommer en ny era och finns enorma möjligheter till förändring.

Jordan B Peterson, en karismatisk tyckare som man kan projicera lite vad man vill på?

Foto: Jeff Gilbert/IBL Bild 1 av 10

Var Jordan Peterson än reser drar han fulla hus. I juli talade han inför 6 000 personer på 02 Arena i London.

Foto: Jeff Gilbert/IBL Bild 2 av 10

Anna-Karin Wyndhamn, känd från ”Supernanny” i TV3, tror att hon var bland de första i Sverige med att lyssna på Jordan B Peterson.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 3 av 10

”Jag tror att den förrädiska enkelheten i att säga ’här är 12 regler för hur du ska förhålla dig till livet’ blir något att hålla fast vid i en tillvaro som i övrigt fokuserar så mycket på att man ska känna efter själv vad man vill”, säger Anna-Karin Wyndhamn.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 4 av 10

Vid senaste årsskiftet skrev Alexander Sopov ett antal nyårslöften inspirerade av ”12 livsregler”, bland annat att ”känna tacksamhet för det jag har” och ”utveckla en fin relation med mig själv”.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 5 av 10

Alexander Sopov tilltalas av Petersons uppfattning att alla människor bär på ondska: ”Vissa jag växt upp med har hamnat i fängelse, dödat folk eller åkt till IS. Det vore bekvämt att tänka att de är elaka monster, men jag känner dem och vet att de i vissa aspekter är extremt älskvärda. Vi människor har en skugga och måste lära oss handskas med den.”

Foto: Staffan Löwstedt Bild 6 av 10

Barbro Liberg säger att den som arbetar kliniskt som psykolog, som Jordan Peterson, eller psykiater, som hon själv, bygger upp en sorts kapital av mänsklig erfarenhet.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 7 av 10

Barbro Liberg inrättade en provisorisk mottagning i en sommarstuga strax intill sitt hus. Numera vill nästan alla patienter hellre komma dit än till hennes ordinarie mottagning i Skövde.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 8 av 10

Jordan B Peterson vill få människor att leva ut sin fulla potential. ”Michelangelos fantastiska marmorstaty utropar till betraktaren: du kan vara mer än du är”, skriver han i ”12 livsregler”.

Foto: Jeff Gilbert/IBL Bild 9 av 10

”Jag hade en period när jag grälade på Jordan. Jag sade: måste du ut i polariseringslandskapet? Vad sjutton ska du där och göra?”, säger Barbro Liberg.

Foto: Staffan L öwstedt Bild 10 av 10
Annons
X
Annons
X
Annons
X