Annons

”För osäkert att avgöra ålder medicinskt”

För närvarande finns det inte någon enskild medicinsk metod för åldersbedömning av asylsökande ungdomar som har den precision som rättssäkerheten och den medicinska etiken kräver. Ett rimligare sätt att hantera åldersfrågan vore därför att basera den på en psykosocial mognadsbedömning, som man gör i Storbritannien, skriver professorerna Gunilla Klingberg, Henry Ascher och Anders Hjern.

Publicerad

Håkan Mörnstad hävdar i lördagens SvD att visdomständer är en bra metod för att bedöma sannolikheten att en individ är över eller under 18 år. Det vetenskapliga stödet för det påståendet är svagt. I sin bedömning av flyktingbarnens tänder använder sig Mörnstad av tabeller som baseras på undersökningar av ungdomar i Europa och Nordamerika. Dessa tabeller ger en korrekt bedömning om en ungdom är under eller över 18 år i ungefär 90 procent av fallen. Men bara under förutsättning att de är födda i något av de länder som tabellerna baseras på, det vill säga Västeuropa och Nordamerika. Nu är det inte främst från dessa delar av världen som det flyktingarna till Sverige kommer ifrån för närvarande…

Rättsmedicinska studier av visdomständer visar påtagligt stora variationer mellan olika delar av världen. Den tyske rättsodontologen Olze (Int J Legal Med 2007) har till exempel i ett par studier jämfört utvecklingen av visdomständer hos japaner, tyskar och sydafrikaner och funnit en skillnad på cirka fyra år mellan de tidigaste (sydafrikaner) och de senaste (japaner). Från till exempel Syrien, Somalia och Irak finns inga studier alls såvitt vi har kunnat finna. Detta innebär att osäkerheten sannolikt är betydligt större i dessa undersökningar än de 10 procent som Mörnstad påstår. Kanske 20 procent, kanske 30 procent, ingen vet. Att använda en sådan metod är knappast förenligt med det ”benefit of the doubt” som enligt regelverket ska gälla vid åldersbedömning, det vill säga att vid osäkerhet lita på de uppgifter som den asylsökande lämnar, som ska vägleda svensk flyktingmottagning i denna fråga.

Annons
Annons
Annons