Annons
X
Annons
X

För Obama väntar svåra utmaningar

Vilken kväll – vilket drama – vilket party! Obama fick tillräckligt med delegater för att ta hem nomineringen men Clinton vägrar ändå att definitivt avsluta sin kampanj.

Många New York-demokrater tittade djupt i glaset på tisdagskvällen – för att fira, sörja, eller helt enkelt för att dämpa en sedan länge uppdämd nervositet över att kandidaterna skulle hinna ta kål på varandra före valet.

Senare under kvällen bröt dock det verkliga jublet igenom. ”På sextiotalet misshandlades svarta i det här landet på grund av sin ras – de mördades och attackerades av hundar”, sade Toby Wertheim, en 61-årig journalist och livslång New York-bo. ”Aldrig hade vi kunnat föreställa oss att en svart man skulle nomineras till att bli president fyrtio år senare. Aldrig.”

Barack Obama, som har en kenyansk far och en vit amerikansk mor, var dessutom en okänd politiker som lyckades både utmana och slå en Clinton – familjen som planerade en politisk dynasti.

Annons
X

Obama har fått mycket gehör för sitt politiska budskap om att Amerika Måste Förändras – och att det brådskar. John McCain kontrade igår med att fråga hur landet ska förändras. Det är exakt vad den politiska debatten kommer att handla om nu. Båda kandidaterna kommer att tvingas precisera sina förslag om hur landet ska ta ut en ny riktning och återhämta sig från Bush-regeringens misslyckanden.

I den debatten kommer också stil behöva slåss mot substans. För att vinna ett val behöver Obama bli mindre av en inspirerande nykomling och mer av en riktig patriot som väljare känner att de kan lita på, genom att framstå som tuffare när det gäller exempelvis utrikespolitik. John McCain besitter en substans som är mer påtaglig och lättare att relatera till för många, genom sin personliga historia som krigshjälte och sin långa politiska erfarenhet.

Överhet kommer också ställas mot väljarkontakt. Obama är trots sin ras och ungdom i mycket inte så olik andra presidentkandidater – han är också en välartikulerad jurist med fin utbildning och miljoner på banken. Medan Obama fått utstå spe av Hillary Clinton för att vara en elitist som inte förstår hur arbetarklassen har det, har John McCain turnerat runt och pratat om fattigdom. För att motverka det måste Obama (med stöd av Clinton) bli mer folklig och långsamt befästa McCain som en krigsförespråkare och Bushvän.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Slutligen, ras mot ålder. Ämnet är fortfarande så tabubelagt att det bara kommer upp i omskrivningar och illa dolda felsägningar, men den öppna rasismen lär ta nya uttryck när kampanjen hårdnar. En moteld som Obama-supportrar säkerligen kommer att anlägga är John McCains höga ålder – han skulle bli president vid 72 års ålder.

  När Amerikas förenta stater grundlades 1789 räknades en svart man bara som tre femtedelar av en människa, när antalet platser i representanthuset skulle bestämmas utifrån folkmängd i de olika delstaterna. Det ändrades efter inbördeskriget. Nu, mer än två hundra år senare, ska sonen till en svart getbonde försöka få ihop fler röster än sonen till en vit amiral i ett presidentval.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X