Recension

Vända hemFör mycket läggs tillrätta i Gyasis släktkrönika

”Jag tror inte att det behöver vara som ett blödande sår. Det kan vara som ett ärr, men jag tror inte att det någonsin kan slätas över”, sa Yaa Gyasi om traumat efter slaveriet i SvD:s intervju den 1 februari.
”Jag tror inte att det behöver vara som ett blödande sår. Det kan vara som ett ärr, men jag tror inte att det någonsin kan slätas över”, sa Yaa Gyasi om traumat efter slaveriet i SvD:s intervju den 1 februari. Foto: Emma-Sofia Olsson

Allt förklaras och faller på plats trots trots att det handlar om mer än tvåhundra år av krig, slavhandel och rasism. Den realistiska grötlunken sänker trovärdigheten i Yaa Gyasis hyllade roman.

Under strecket
Publicerad
Annons

Yaa Gyasi föddes i Ghana och växte upp i Alabama. Det är också till största delen där som hennes debutroman ”Vända hem” utspelas. Yaa Gyasi berättar inledningsvis om två systrar som skiljs åt. Den ena gifter sig med en engelsk slavhandlare, den andra säljs som slav.

Sedan får vi följa två släktlinjer, en amerikansk och en afrikansk. Det sker i berättelser som hålls samman genom släkt- och familjebanden. Varje kapitel inleder dock ett nytt skeende, och ofta är huvudpersonerna okunniga om de band som knyter dem samman med gestalterna i de tidigare berättelserna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons