Annons
X
Annons
X

För mycket kött ökar risk för stroke

En kost med mycket proteinrik mat som kött under lång tid, men med få kolhydrater på tallriken, ökar risken för stroke och hjärtinfarkt. Det visar en svensk-amerikansk studie av svenska kvinnors matvanor.

(uppdaterad)
Foto: SCANPIX

Forskare vid Karolinska Institutet och Harvarduniversitetet har följt 43 000 kvinnor i Uppsalaregionen i en av de största vetenskapliga undersökningarna hittills av lågkolhydratdieters långsiktiga effekter.

Resultaten av studien, som Upsala Nya Tidning och Dagens Nyheter fått ta del av, visar att att det utöver kända riskfaktorer som högt blodtryck, rökning och fysisk inaktivitet finns klara samband mellan vad vi stoppar i oss och risken för att drabbas av en hjärt-kärlsjukdom.

Deltagarna fick i början av forskningsprojektet besvara en omfattande enkät som bland annat handlade om deras matvanor. 16 år senare hade 1 270 av kvinnorna drabbats av hjärtinfarkt eller stroke. Risken att insjukna ökade i takt med att de höll igen på kolhydrater och åt mer protein. Hög andel växtprotein i maten var mindre skadligt än hög andel djurprotein.

Annons
X

Tidigare europeiska studier har gett liknande resultat.

Exempel på proteinrik mat är kött och nötter, medan exempelvis pasta och potatis innehåller kolhydrater.

Som ett exempel nämns att en minskning med kolhydratintaget med 20 gram – ungefär en småfranska – och en ökning av proteinintaget med 5 gram – ungefär ett kokt ägg – ökade risken för hjärt-kärlsjukdom med fem procent.

Studien har gjorts mot bakgrund av populära dietprogram som Atkins-modellen och rönen publiceras i British Medical Journal.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X