Min dotter GloriaFör mycket av det onda i den franska gig-ekonomin

Anaïs Demoustier spelar Mathilde som just fött en dotter – Gloria – i Robert Guédiguains nya film.
Anaïs Demoustier spelar Mathilde som just fött en dotter – Gloria – i Robert Guédiguains nya film. Foto: Edge Entertainment

När franske Robert Guédiguian för femtonde gången återvänder till samma rollfigurer, gestaltade av samma skådepelare, har tiderna hårdnat. Det poetiska skimret över arbetarklassen i Marseille har blivit ett nattsvart mörker.

Under strecket
Publicerad
Filmregissören Robert Guédiguian återvänder gång på gång till  den franska arbetarklassen i utkanten av Marseille.

Filmregissören Robert Guédiguian återvänder gång på gång till den franska arbetarklassen i utkanten av Marseille.

Foto: Edge Entertainment
Annons

Regissören Robert Guédiguian kan beskrivas som det franska svaret på brittiske Ken Loach. År efter år, i film efter film, har han beskrivit den franska arbetarklassen, hur den lever, hur den kämpar och hur den älskar i utkanten av Marseille, någonstans i närheten av hamnkvarteren, en förstad i ständig förändring men ändå med ett poetiskt skimmer över sig.

Till skillnad från Loach har Guédiguian haft samma ensemble filmerna igenom. De är både samma personer och inte. Man behöver inte ha sett hans tidigare filmer i serien – som nu är uppe i femton stycken om jag räknat rätt – för att följa med. Varje film är ett nytt kapitel eller en ny fasett av en pågående nutidshistoria.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons