Annons

För ”Mästaren” kretsar allt kring invandringen

Fientliga uttryck och bitska motangrepp. Jussi Halla-aho har byggt hela sin politiska karriär på att angripa mångkultur, muslimsk invandring – och alla som han anser förespråkar detta.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Jussi Nukari/AP Bild 1 av 1
Foto: Jussi Nukari/AP Bild 1 av 1
Foto: Jussi Nukari/AP

HELSINGFORS Sannfinländarnas nya partiledare Jussi Halla-aho, som fick den finska regeringen i gungning, har aldrig trivts i rampljuset. Han föredrar att sitta framför datorn och ryta till – inte sällan över gränsen för vad som är tillåtet att faktiskt skriva.

När Jussi Halla-aho talar är han återhållsam, obekväm och sparsam med orden.

Det har bland annat lett till fällande domar för hets mot folkgrupp och brott mot trosfrid, efter att han beskrivit islam som en pedofilreligion och att rån och att leva på bidrag skulle vara genetiska särdrag hos somalier.

Åren i politiken har gett honom mer rutin att uppträda framför folk, men han är ändå ingen politiker som trivs med att hålla muntliga brandtal. När han talar är han återhållsam, obekväm och sparsam med orden.

Annons
Annons

Trots det utmanade han i våras Sannfinländernas långvarige ordförande Timo Soini, som därefter meddelade att han inte ställde upp till omval som ordförande.

Halla-ahos löfte var att han ska leda partiet tillbaka på rätt spår. Och det spåret är, enligt honom, en betydligt snävare invandringspolitik än den strikta linje Finland redan hållit under många år.

Jussi Halla-aho har aldrig behövt bry sig särskilt mycket om hur han motståndare ser på honom.

För det är invandringspolitiken, mångkulturen och det han kallar överdriven politisk korrekthet som varit ledstjärnan som både hetsat honom och lett honom till framgång i de kretsar som delar hans värdevärld.

För den breda allmänheten, eller journalisterna, har han däremot aldrig bugat sig. Tvärtom.

Jussi Halla-aho, 46, har nämligen aldrig behövt bry sig särskilt mycket om hur han motståndare ser på honom.

Hans starkaste anhängare har alltid funnits, och finns fortfarande, i de egna kretsarna som främst lever i de sannfinländska ytterkanterna, i nätforum och i så kallade alternativa medier. I den mån de bryr sig om vad de etablerade medierna tycker om dem eller om ”Mästaren” – som Halla-aho också kallats – så handlar det vanligtvis om ett djup förakt mot det som de bland annat omtalar som den ”rödgröna bubblan” och ”tolerantian”.

Däri ingår inte bara majoriteten av Finlands journalister, utan också alla som på något sätt anses förespråka ett mångkulturellt samhälle och av dem har flera under åren fått känna av Halla-ahos bitska retorik.

Utöver nedlåtande kommentarer om islam han har bland annat uttryckt en förhoppning om att tre namngivna kvinnliga politiker, som förespråkat mångkultur och människorätt, hör till de som faller offer för våldtäkter, eftersom just de här kvinnorna då enligt Halla-aho skulle få känna av följderna av den mångkultur de förespråkar. Det inlägget hör till ett av många som polisanmälts utan att det lett till något åtal.

Annons
Annons

Den var den här formen av retorik Halla-aho, doktor i fornkyrkoslavisk lingvistik, länge odlade för en växande anhängarskara på bloggen Scripta, som han grundade år 2003. Det är också på de här bloggtexterna han byggde hela sin politiska grund.

Tonen i hans skriftliga produktion var, och är, enligt honom tidvis sarkastisk.

Innan bloggen omvandlades till det så kallade invandrarkritiska diskussionsforumet Hommaforum hann Halla-aho publicera över 400 inlägg som på olika sätt hanterade mångkultur, rasism, tolerans och det han kallar politisk korrekthet.

Tonen i hans skriftliga produktion var, och är, enligt honom tidvis sarkastisk. Enligt hans kritiker är den tidvis direkt rasistisk och uppviglande.

2008 ledde bloggskriverierna ändå honom in i Helsingfors fullmäktige, med drygt 2 000 röster.

Tre år senare tog han sig med över 15 000 personliga röster till riksdagsvalet och blev en av landets främsta röstmagneter.

2014 skrällde han igen: med över 80 000 röster i Europaparlamentsvalet tog sig den hårda EU-kritikern vidare till Bryssel, där han fortfarande sitter av sitt mandat.

Retoriken som gav honom ett växande politiskt stöd var den samma som förr och handlade i princip uteslutande om angrepp mot mångkultur och dem som förespråkade den.

Under åren i politiken har han varit kontroversiell på många sätt, inte minst i samband med Anders Behring Breiviks terrordåd på Utøya 2011. Då aktualiserades också hans påstådda kopplingar till den europeiska ”Counter Jihad”-sajten Gates of Vienna, där Breivik hade hittat en av sina främsta förebilder.

På just den sajten hade också Jussi Halla-aho bland annat omnämnts som en "framstående finländsk skribent och motståndare till massinvandring" och en del av hans bloggtexter har publicerats på sajten. Halla-aho själv har avfärdat alla kopplingar till sajten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons