För många ville köpa

Under strecket
Publicerad
Annons

Med de nybyggda husen kom ett nyväckt intresse för att äga sin bostad. Ingen annanstans i ytterstaden var gensvaret på den borgerliga majoritetens ansträngningar för en bostadsrättsomvandling i ytterstaden så stort som här.

I Östberga ställdes inga miljonklipp i utsikt, men att köpa sin lägenhet skulle ändå bli en bra affär, priset för en fyra beräknades till 360 000 kronor. JM:s nybyggda borätter i de mondäna stadsvillorna var oöverkomliga för de flesta, men nu skulle de ändå få chansen att ”göra bostadskarriär”.
Det är bakgrunden till den besvikelse som många känner sedan de fått nej till att köpa lägenheterna. Samtidigt är det många, som inte såg fram emot att bli hyresgäst hos sina grannar, som andas ut.
Östbergaborna får inte köpa sina lägenheter eftersom det då skulle bli alltför få hyreslägenheter kvar i området för att en bruksvärdesprövning ska vara möjlig.
”...vid en prövning av hyror i en större stad kan jämförelsen göras endast med lägenheter som har ett i grova drag motsvarande läge. Ett
annorlunda sätt att uttrycka detta på är att de bör ligga i samma del av kommunen.”
Så står det i den statliga utredningen SOU 2000:33 vars ordförande var Bengt Owe Birgersson, till vardags chef för Sabo - de kommunala bostadsbolagens intresseorganisation. Och det är på slutsatserna i SOU 2000:33, en statlig utredning och inte en lagtext, som länsstyrelsen bygger sitt beslut om att behandla Östberga som en isolerad ö.
Bruksvärdesprövning syftar till att hyresgästernas besittningsskydd ska värnas genom att hyran vid en tvist jämförs med hyran för likvärdiga lägenheter. Genom att i första hand göra denna jämförelse med lägenheter som ägs av allmännyttan ska hyrorna inte bli högre än nödvändigt för att säkerställa kvalitet och rimlig lönsamhet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons