Annons
X
Annons
X

För liten koll på nerverna

Sophie ZelmaniGöta Lejon, tisdag

4 Ofta när vi vanliga dödliga ser artister uppträda på scen får vi intrycket att det de sysslar med är en enkel match. De bara traskar ut på tiljorna och är världsvana, självsäkra och fulla av rutin. De få gånger det syns en spricka i fasaden rycker vi häpet till som om vi sett självaste spöket på Canterville rassla förbi med sina kedjor straxt efter tolvslaget.
De andra i salongen på Göta Lejon kanske tar saken med ro, vad vet jag? Men för egen del kommer jag på mig själv med att bli smått orolig vid ett antal tillfällen under Sophie Zelmanis turnépremiär. Sophie är i många avseenden en alldeles utmärkt artist och jag tycker verkligen om hennes plattor. Men hon har inte benhård koll på nervpaketet när hon möter sin publik.
Mot slutet av konserten säger hon själv: "det där gick ju rätt okej". Analysen är helt korrekt. Rätt okej är en bra sammanfattning av kvällen. Men i rätt okej ingår några nummer som är riktigt skakiga och andra som är precis så besjälade och innerliga som man kan få dem.

Zelmanis låtar är rätt försynta till sin natur, ytligt sett. Hon sjunger med späd röst och stormarna som rörs upp kommer oftast mer ur samarbetspartnerns, Lars Halapis, arrangemang än ur melodierna. Ändå förmedlas starka känslor. Under konserten hinner jag tänka på både Leonard Cohens och Mark Knopflers bättre, intimare stunder.
Kompbandet (med Halapi på gitarr, Robert Qwarforth på klaviatur, Thomas Axelsson på bas och Peter Korhonen på trummor) ger Sophie Zelmani den trygghet hon verkar behöva. Musikerna utväxlar inga ängsliga blickar eller kommentarer. Lugnt och förtroendeingivande jobbar de vidare. Sophie växlar mellan stående och sittande, med elgitarr och utan. Strålkastare sveper in scenen i blått, levande ljus mjukar upp.
Moonlight, Yes I am, So long och annat glider förbi.
Det är rätt okej.
Och så kommer det nog att fortsätta att vara om inte sådana som jag påpekar att Sophie Zelmani verkar nervös vilket antagligen gör henne ännu mer nervös.

Annons
X

Sophie Zelmani på turné: 22/3 Halmstad, 4/4 Göteborg, 18/4 Linköping, 2/5 Lund, 3/5 Malmö.

98F

Konsert

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  noje@svd.se

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X