Annons

"För lite nytta med höghastighetsbanor"

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Fördelarna med nya höghastighetsbanor för tåg är inte värda kostnaderna. Lägg i stället pengarna på smartare lösningar, uppmanar Stockholms handelskammare. Bland dess förslag finns tunnelbana Malmö–Köpenhamn och 150 000 laddstolpar för elbilar.

Under strecket
Anna Lena Wallström / TT
Uppdaterad
Publicerad

Planerna på nya stambanor för höghastighetståg på sträckorna Stockholm–Göteborg och Stockholm–Malmö har inte väckt någon entusiasm hos huvudstadens handelskammare. I en färsk rapport, med titeln Nej till högkostnadståg, radar näringslivsorganisationen upp sina motargument. Dit hör restider som bara kortas marginellt och att den norra landsändan inte berörs av satsningen. Handelskammaren varnar också för att passagerarprognoserna för banorna kan vara uppblåsta.

Handelskammaren sätter också frågetecken för klimatvinsten. Den tekniska utvecklingen går så snabbt att andra fordonsslag kan vara klimatneutrala i slutet på detta sekel, det vill säga när höghastighetsbanorna betat av sin klimatskuld i form av utsläpp under byggandet. Självkörande elbilar och elflyplan finns redan runt hörnet, påpekar handelskammaren i sin rapport.

Annons
Annons
Annons