Annons

Linda Nordlund:För kvinnor är bostadsområdet en no go-zon

BRÅ:s generaldirektör Erik Wennerström presenterade den nationella trygghetsundersökningen vid Folk och Försvar-konferensen i Sälen.
BRÅ:s generaldirektör Erik Wennerström presenterade den nationella trygghetsundersökningen vid Folk och Försvar-konferensen i Sälen. Foto: Pontus Lundahl/TT
Under strecket
Publicerad

Rädslans geografi finns inritad på alla människors karta över omgivningen. Den begränsar var vi rör oss, vilka tider vi är ute och vilka kommunikationer vi väljer. Och kartan är snävare för kvinnor än för män. Det visar Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning som presenterades under tisdagen. Var tredje kvinna, 31 procent, känner sig ganska eller mycket otrygg när hon rör sig i sitt bostadsområde på kvällen, vilket är en ökning med 6 procentenheter på ett år. Och 12 procent av kvinnorna uppger att rädslan lett till att de slutat gå ut på kvällen. Bland männen är samma siffra endast två procent – trots att män löper betydligt större risk för att utsättas för våldsbrott.

Det är inte bara kvinnors rädsla som har ökat under senare tid. Andelen som uppger att de utsatts för sexualbrott har fördubblats under de senaste tre åren, från 1,4 procent till tre procent. För våldtäkter har samtidigt personuppklarningsprocenten, det vill säga måttet på hur stor andel av anmälda brott som klaras upp, sjunkit från 18 procent 2010 till 14 procent 2015 (DN 30/8–16). Kvinnor har med andra ord fog för sin oro.

Annons
Annons
Annons