För given rollbesättning i ministersåpa

Under strecket
Publicerad
Annons

Ministrarna, söndagar kl 20.30 i TV4.
Tv-krönika | Tisdag 8 januariInte nog med att en riksdagskandidat vinner Expedition: Robinson. Våra ministrar vill också vara med i tv, visa sin vardag med både hårt arbete och mjuka sidor, både regeringsmöte och fotbollsträning. TV4:s Ministrarna påstår sig visa hur det verkligen går till i Rosenbad, men är upplagt som en såpa bland andra, med tillhörande jingel och tredelade inledningsbilder som visar huvudpersonerna Mona Sahlin, Thomas Bodström och Björn Rosengren.
Det intressanta är förstås att se vad dessa tre maktpersoner väljer att visa oss tittare. För det är vad det handlar om - strategiska val snarare än oförutsägbara avslöjanden.

Sahlin väljer rollen Kvinnan. Hon berättar om när livmoderkakan var på väg att lossna på en tjänsteresa och hon därmed blödde ymnigt och var rädd att mista det barn hon bar på. Hon är också den som ser till att kafébordet blir avdukat efter fikapausen med kollegerna. Bodström spelar Pojken. Ung och stilig med frisk spänst rasar han fotbollsplanen fram och sätter lekfullt balja efter balja i motståndarmålet. Charmigt osäker på sin nya roll lyssnar han på talman Birgitta Dahl som berättar hur man beter sig inför EU-höjdare.
Rosengren vill väldigt gärna vara den Coole, men halkar in i rollen som Den Påfrestande. Inte för en sekund glömmer han kameran eller att försöka säga de rätta sakerna. Desperat avspänd pratar han för sig själv och skryter om hur han lurade hela riksdagen under dagens frågestund. Han kan inte ens låta bli att säga "Godnatt grabbar, see you tomorrow" till kameramännen innan han stänger sin hotellrumsdörr för dagen.
Ett år som detta måste Ministrarna ses som en del i valkampanjen. Inte lär väl Jan E:s Robinsonseger ha misskrediterat sossarna heller. Vad blir svaret? Gudrun Schyman årets utmanare i Baren? Alf Svensson som Tom Jones i Sikta mot stjärnorna? Bo Lundgren kanske, och enbart tack vare sitt namn, kan få någon enklare pysseluppgift i ett hemmafixarprogram.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons