Annons

Carl Johan Gardell:För framtidens finanser finns inget facit

Den första moderna finanskollapsen var den så kallade tequilakrisen som drabbade Mexico 1994–95. Sedan dess har likartade regionala bankrusningar inträffat runtom i världen. Fyra nya böcker sätter ljus på den aktuella ekonomiska krisen.

Under strecket
Publicerad

Marknadsföringskunskap har blivit en viktig produktionsfaktor i det moderna konsumtions- och överflödssamhället. För en opinionsbildare som vill överrösta det ständiga mediebruset kan skandaljournalistik och uppskruvad alarmism framstå som den enda framkomliga vägen. Hur den nya svininfluensan ska utvecklas framöver kan ingen veta i skrivande stund, men den mediala iscensättningen av fågelinfluensalarmet och exempelvis sars på senare år kan betraktas som tidstypiska. Visserligen trappades det alarmistiska tonläget ner efter några veckor men risken är ju ändå stor att den nyhetskonsumerande allmänheten, som bombarderats med rapporter om nya pandemier och oåterkalleliga miljökatastrofer på senare år, till sist blir avtrubbad. Med dessa faktorer i åtanke kan man ställa sig frågan: hur hanterar författarna den aktuella ekonomiska krisen i några nyutkomna böcker?

1996 publicerades bestsellern ”Globaliseringsfällan” som hittills översatts till 27 språk och sålts i hundratusentals exemplar. Författare var den tyske ekonomijournalisten Harald Schumann och hans österrikiske kollega Hans-Peter Martin som sedermera valts in i EU-parlamentet. Somliga recensenter hyllade de två författarna som visionärer och sanningssägare. Andra, som Håkan Arvidsson i SvD, avfärdade ”Globaliseringsfällan” som en spekulativ och hysterisk domedagsprofetia som förutspår att den nuvarande samhällsutvecklingen ska mynna ut i en förödande miljö- och försörjningskatastrof. Framtidsforskning är dock en osäker bransch. Om alarmismen är befogad avgörs av eftervärlden.

Annons
Annons
Annons