Annons
X
Annons
X

”För första gången skäms jag för mitt parti”

Jag gick med i Moderata Ungdomsförbundet 1982, en viktig orsak var partiets inställning till den lilla människans rättigheter, för rättssäkerhet och integritet. Jag har försvarat partiet när vi tagit obekväma beslut i andra frågor och jag har alltid känt att det är mitt parti, ända till för två veckor sedan.

Jag har under dessa 26 år aldrig skämts för mitt parti, eftersom jag hela tiden känt att vår grundinställning funnits kvar, för den lilla människan, mot de stora systemen.

Dagen då riksdagsdebatten om FRA-lagen hölls hade vi sammanträde i Bromma stadsdelsnämnd. Och de moderater och allianskollegor jag talade med var lika upprörda som jag; över själva lagen, hur den drevs igenom med partipiskor och hur all kritik avfärdades utan motivering. Flera av oss undrade vad det var för idé att fortsätta engagera sig politiskt när våra partiledningar behandlar oss som de gör.

Då skämdes jag för första gången för mitt parti, det vill jag inte behöva göra igen.

Själva sakinnehållet i lagen har många andra gått in på. Hanteringen var under all kritik, med remiss över julhelgen, partipiska i riksdagsgrupperna och klubbande av lagen i midsommarveckan under fotbolls-EM. Inte nog med att riksdagen antog en dålig lag, partiledningarna visade att de inte brydde sig ett dugg om personvalssystemet. Personer som gått till val som liberaler hotas nu av utfrysning för att de inte vill följa en partilinje som inte existerade vid förra valet.

För så är det: FRA-lagen är inte moderat politik, partiledningen har aldrig sökt och aldrig fått något mandat av vare sig väljare eller medlemmar att genomföra den. Frågan togs inte upp av partiet under valåret och har inte behandlats tidigare eller senare av någon moderat stämma. Den är ett diktat uppifrån, ett diktat som bryter mot den grundideologi vårt parti haft i decennier.

När jag nu offentligt går emot FRA-lagen är det inte jag som bryter partilinjen, det är partiledningen som gjort det.

Reinfeldt och Schlingmann tror att det är ett bevis på regeringsduglighet att envist stå fast vid ett förslag som fått massiv kritik och som de själva inte ens vill anstränga sig att argumentera för. Men om lagen blir kvar kommer den att utgöra en blytung belastning för valarbetarnas moral under valåret 2010.

Jag har talat med
flera partimedlemmar som tänker rösta blankt i riksdagsvalet om lagen finns kvar. Hur skall de då kunna övertyga någon annan att rösta på oss?

Det brukar sägas att man skall sitta still i båten och det kan vara rätt om det blåser. Vad som nu hänt är att skepparen själv borrat hål i skrovet. Då måste någon resa sig upp, ta en spann och börja ösa ut vattnet medan han försöker övertyga skepparen om att låsa upp dörren till tätningsmaterialet.

Jag är kvar i Moderaterna för att slåss för partiets grundvärderingar och för att få en helt omgjord signalspaningslag. Jag förstår mycket väl att det finns de som tröttnar och går i livbåtarna, själv känner jag trots allt fortfarande för mycket för det gamla skeppet.

Det är i grunden ett fint bygge och jag vill göra allt vad jag kan för att rädda det. Sverige behöver en bra signalspaning, och det behövs en bra signalspaningslag. Sverige, och moderaterna, behöver inte den nuvarande FRA-lagen.


PER HAGWALL,
ordförande Moderaterna i Bromma

Annons
X
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X