För få misstänkta DNA-testas

DNA-prov genom så kallad topsning kan effektivisera polisens uppklarning av brott. Men drygt tre år efter den nya lagändringen topsar polisen fortfarande för lite, visar polisens egen statistik.

Under strecket
Publicerad
Sture Lokatt vid Norrmalmspolisen visar hur en DNA-provtaning går till. ”Jag brukar göra den i slutet av förhöret, för man vill bygga upp ett förtroende först. Ofta får  den misstänkte göra det själv”,

Sture Lokatt vid Norrmalmspolisen visar hur en DNA-provtaning går till. ”Jag brukar göra den i slutet av förhöret, för man vill bygga upp ett förtroende först. Ofta får den misstänkte göra det själv”,

Foto: LINDA FORSELL
Annons

Utredaren Sture Lokatt på Norrmalmspolisen i Stockholm, visar hur en salivprovtagning kan gå till. En topsliknande provtagningspinne gnuggas på insidan av den misstänktes kind i 30 sekunder, innan den läggs under tungan. Pinnen trycks sedan mot en rosa ruta i en specialblankett, som fylls i och skickas till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, för analys.

–När vi skulle börja göra det här, så tänkte man att ”nej, hur ska vi hinna med det här också”. Men nu är det rutin, säger Sture Lokatt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons