Annons
Krönika

Fredric Karén:För Bo Strömstedt var orden inte bara ord

Tidigt på midsommaraftonens morgon somnade Expressens förre chefredaktör Bo Strömstedt in efter en tids sjukdom. Han blev 87 år.

Publicerad
Bo Strömstedt när han fyllde 75 år.
Bo Strömstedt när han fyllde 75 år. Foto: Björn Larsson Ask

Platsen är Halmstad teater, året är 1995, på scenen Bo Strömstedt.

Han pratar om "Löpsedeln och insidan" (Albert Bonniers förlag) – ett publicistiskt liv sammanfattat på 510 täta sidor om sin över 30-åriga gärning på Expressen, Sveriges då största tidning.

Men boken innehåller också talande skildringar av Bo Strömstedts ungdomsår och uppväxt; om pappa Harald som var pastor i den lokala pingstkyrkan, om studierna vid Lunds universitet men framför allt om hur intresset för det skrivna ordet och litteraturen väcktes i unga år.

Annons

Bo Strömstedt skrev, ändrade, nyanserade, formulerade om, försökte igen. För honom var orden inte bara ord. De var magi, kraft, likt ett högre väsen – som brottades, tog plats och bokstavligen kunde förflytta berg.

Under lundaåren började han publicera texter i BLM, Bonniers Litterära magasin, och Svensk Litteraturtidskrift inspirerad av sin professor i litteraturhistoria, Olle Holmberg.

Just Olle Holmbergs betydelse som inspiratör finns beskrivet i memoarerna: ”När jag genom åren försökte tala med Expressens medarbetare om ords – rentav skiljeteckens – exakthet har jag kunnat ana Olle Holmberg över min axel”, skriver Bo Strömstedt.

Så småningom kom han till Stockholm och Expressen.

Men det är för Bo Strömstedts enastående förmåga att förstå den djupaste innebörden i begreppet folkbildning som vi ska minnas honom.

Om allt detta berättar han den där vårkvällen på Halmstad teater. Jag, en då 27-årig redaktionschef på Laholms Tidning, fascinerades av hans enastående förmåga att få oss alla i publiken att tillsammans med honom uppleva dramatiken under natten då Olof Palme mördades, ordväxlingarna i rättegångssalen under den så kallade Spelskandalen, publiceringsstrategin bakom Ebbe Carlsson-affären. Kort sagt, tillsammans med honom känna doften av trycksvärta.

Han berättade även historien om hur Astrid Lindgren en dag ringde för att berätta att hon skrivit en saga om Pomperipossa som betalar 102 procent i skatt. Hon undrade om han vill trycka den.

Det ville Bo Strömstedt.

Dåvarande finansminister Gunnar Sträng svarade att författarinnans inlägg i skattedebatten röjde "djup osakkunskap om skattesystemet. Men det begär vi ju inte att Astrid Lindgren ska klara", sade han.

Astrid Lindgren svarade i Sveriges Radio dagen efter: "Men jag begär att Gunnar Sträng ska klara det. Om det är någon som har räknat fel så är det Riksskatteverket, för det är från dem jag fått siffrorna. Sträng kan berätta sagor, men räkna kan han tydligen inte. Vi borde nog byta jobb, han och jag."

Året var 1976 och Socialdemokraterna förlorade valet några månader senare.

Så starkt kan ordets makt vara. Det visste Bo Strömstedt.

Bo Strömstedt framför DN-huset i Marieberg 1977 sedan han utsetts att efterträda Per Wrigstad som chefredaktör för Expressen.
Bo Strömstedt framför DN-huset i Marieberg 1977 sedan han utsetts att efterträda Per Wrigstad som chefredaktör för Expressen. Foto: Pressens Bild/TT

Men det är för Bo Strömstedts enastående förmåga att förstå den djupaste innebörden i begreppet folkbildning som vi ska minnas honom. Starkt grundad i en litterär bildning och med en osviklig känsla för den lilla människans kamp mot överhögheten utnyttjade han kraften i den tabloida nyhetsjournalistiken. Däri, i den kombinationen, låg hans unicitet.

Bo Strömstedt förblir en viktig förebild. Hans publicistiska integritet måste överleva också vår tids digitala medielandskap.

För det är skillnad på att vara populist och folkbildare. När många andra europeiska länders tabloidtidningar, i synnerhet de anglosaxiska, ägnade sig åt just rå populism och indignationsjournalistik höll Bo Strömstedt och hans Expressen en tydlig kurs.

Sensationer, braskande löpsedlar, buller och bång … Visst. Men han lyckades alltid kombinera den breda, folkliga journalistiken med en varm humanism och stark integritet. Våra båda svenska kvällstidningar hade sannolikt haft en helt annan publicistisk inriktning i dag om det inte vore för Bo Strömstedts arv. Därför är det snudd på omöjligt, 25 år efter att han slutat som chefredaktör på Expressen, att inte förhålla sig till Bo Strömstedt och det han stod för.

För många av dagens utgivare, mig själv inkluderad, är Bo Strömstedt en av de största publicistiska förebilderna. För oss som jobbar i mediebranschen i dag, ständigt utmanade av amerikanska jättar som Google, Facebook, Amazon och Linkedin, är det viktigare än någonsin att ha en tydlig publicistisk kompass.

Där förblir Bo Strömstedt en viktig förebild. Hans publicistiska integritet måste överleva också vår tids digitala medielandskap. Om inte riskerar något helt grundläggande och vitalt i journalistiken att gå ur tiden.

Annons
Annons

Bo Strömstedt när han fyllde 75 år.

Foto: Björn Larsson Ask Bild 1 av 2

Bo Strömstedt framför DN-huset i Marieberg 1977 sedan han utsetts att efterträda Per Wrigstad som chefredaktör för Expressen.

Foto: Pressens Bild/TT Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons