För barnets bästa?

Under strecket
Publicerad
Annons

Domen som SvD berättade om i går, där en pedofildömd man av både tingsrätt och hovrätt tilldömts vårdnaden om sin son, reser frågor. Pappan har sexuellt ofredat sin styvdotter och expertis har klassat återfallsrisken som ”måttlig eller hög”. Enligt domstolarna är pappan ändå mer lämplig som vårdnadshavare än mamman, som anklagas för att ha saboterat sonens rätt till kontakt med pappan.
Det är inte konstigt att en mor vill skydda sitt barn från övergrepp, trots att risken för detta kanske inte är stor. Även om domen må vara juridiskt korrekt ligger det en fara i att domstolarna genom ställningstaganden som dessa distanserar sig för långt från människors uppfattning om vad som är rätt.
Till saken hör att det sedan några år ses strängare på pedofili inom barnomsorg och skola. Numera krävs utdrag ur polisens register som visar att sökanden inte har dömts för sexuella övergrepp mot barn. Att någon trots en sådan dom kan ges vårdnaden om sitt barn, ett beslut som alltid kan överklagas, väcker känslor. I andra
vågskålen ligger att en förälder inte får diskvalificeras som vårdnadshavare på alltför lösa grunder.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons