Mat & dryck

Food Pharmacy: Våra gröna hemligheter

SPG:s hälsoexperter, duon bakom Food Pharmacy, har ett smart knep för att få barnen att äta mer grönt.

En sak vi har lärt oss på vår expedition i näringsjägardjungeln är att ljuga. Jajamen, vi ljuger faktiskt både gärna och ofta. Svarta lögner försöker vi hålla oss ifrån och även om vita lögner anses aningen bättre undviker vi helst även dem. Våra favoriter är gröna.

Annons

En grön lögn är något så fiffigt som ett undanhållande av hur mycket grönsaker våra barns favoritmat innehåller när vi lagar den. Tro det eller ej, men de gröna lögnerna funkar på nästan alla rätter och är helt ofarliga att dra (din näsa kommer inte börja växa, vi lovar).

När barnen frågar om de inte kan få pannkakor till frukost svarar vi ja! och river i smyg ner zucchini i pannkakssmeten. Vill vi vara extra hemlighetsfulla gömmer vi alla bevis med hjälp av stavmixern innan vi steker pannkakorna på låg värme.

När barnen vill ha pasta till middag svarar vi ja! och går in i köket och gör barnens favoritsås med undantaget att vi den här gången finhackar lök, broccoli och morötter och smyger ner i såsen (för riktigt kräsna barn krävs även här några sekunder med stavmixern innan såsen blandas med pastan).

Till och med när barnen önskar glass kan vi svara ja! utan att avsluta vår näringsjägarexpedition. Vi mixar bara fryst banan med blåbär, fryst blomkål, en halv avokado och en skvätt havredryck.

Alla knep är tillåtna! Utgå från vad dina barn gillar och ljug dig grön i ansiktet. Kanske kan du börja redan ikväll genom att blanda ner strimlad zucchini i pastan? Vi lovar att inte berätta sanningen.

Pasta med gröna hemligheter

Vanlig pasta (gärna en variant med bönor, linser, kikärtor eller bovete)
Zucchini
Valfri pastasås

Koka pastan enligt instruktionen på paketet. Riv zucchininudlar med en juliennestrimlare och blanda med den varma pastan. Rör ihop hela rasket med valfri pastasås. Kom ihåg att du naturligtvis inte behöver hålla dig till bara en grönsak. Om du mixar din vanliga pasta med strimlor av både zucchini, morot och rödbeta får du en regnbågspasta som heter duga. Snygg, god och full med gröna hemligheter.

Till Toppen