Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Mat & dryck

Food Pharmacy: Söta tahinibollar till dina goda tarmbakterier

SPG:s hälsoexpert, duon bakom Food Pharmacy, räddar oss från påskens sötsaker och bjuder på tahinibollar som är snälla mot tarmfloran.

Text: Food Pharmacy - 17 april 2019
Annons

För många av oss innebär påsken inte bara några extra ägg, utan också alldeles för mycket sötsaker. Vi vet att vi inte borde, men jisses vad svårt det är att tacka nej när det där överfyllda påskägget står framme.

Väldigt förenklat kan man säga att sockret hjälper de onda bakterierna i din tarm att få dig att vilja dammsuga upp vartenda sockerkorn som kommer i din väg. Ju mer du får i dig, desto högre skriker de onda bakterierna till din hjärna att de vill ha mer. Till slut skriker de så högt att hela huvudet skakar och då krävs det sannerligen karaktär för att kunna motstå.

Socker är inte bara starkt beroendeframkallande utan också dåligt för din hälsa på alla möjliga sätt och vis. För mycket av det goda höjer blodsockret och tvingar bukspottskörteln att pumpa ut mer insulin än nödvändigt, och när insulinnivån i kroppen höjs börjar immunförsvaret gå på högvarv vilket tröttar ut tarmfloran och gör att kroppen blir inflammerad. En liten marsipankyckling eller två kan de flesta kroppar ta hand om, men problemet är att det oftast slinker ner bra mycket mer än så.

Annons
Annons

Men var nu inte för hård mot dig själv. Lyckligtvis är det inte bara vad du äter under själva påskveckan som räknas. Det du stoppar i dig i vardagen, sisådär mellan annandag påsk och nästa års skärtorsdag, är betydligt viktigare om du vill vara snäll mot din tarmflora.

Oavsett om du har frossat i chokladkaniner eller inte kan det vara en god idé att skicka iväg din kropp på en välbehövlig sockerdetox. Håll tassarna borta från påskäggsresterna och mellanmåla istället på de här söta och galet goda tahinibollarna. Vi lovar att dina goda tarmbakterier både tackar och bockar för omtanken.

Söta tahinibollar
(ca 20)

3 dl cashewnötter
1 dl riven kokos (+ extra att rulla i)
1/2 – 1 dl ljus tahini
1 rågad msk kokosolja
10 färska dadlar
1/2 tsk vaniljpulver
en nypa salt
blåbärspulver

Kör cashewnötterna till ett grovt mjöl i en mixer. Häll i resten av ingredienserna och mixa ihop till en fast smet. Om den har svårt att gå ihop har du i ett par droppar vatten medan mixern fortfarande går. Forma kladdet till bollar som du rullar i en blandning av lika delar blåbärspulver och kokosflingor (och kanske några saltkorn).

Mia Clase och Lina Nertby driver bloggen foodpharmacy.se och har även gett ut den bästsäljande boken med samma namn. Med jämna mellanrum skriver de krönikor och ger mattips på SvD Perfect Guide.

Annons