Foto: Therese Elgquist
Mat & dryck

Food Pharmacy: Receptet som får dig att älska tofu

SPG:s hälsoexperter, Mia Clase och Lina Nertby från Food Pharmacy, bjuder på kokosquinoa med het ingefärstofu och citrusdressad råsallad.

När det kommer till tofu så är marinaden A och O. En nakenfistofu är lika tråkigt som Mariah Carey utan vibrato. En tofu marinerad i tamari, ingefära och sesamolja däremot, kan vara något av det bästa som kommit i kontakt med din mun.

Annons
X

Om du har tid är det en god idé att lägga tofun i press innan du marinerar den eftersom den lättare suger åt sig marinaden då. Detta görs enklast mellan två hushållspapper och under något tungt (bibel? bebis?) i cirka 15 minuter. Vill du börja laga mat NU går det fint att lägga hela tofubiten mellan hushållspapper och själv trycka ut så mycket vätska som det bara går med händerna. Valet är ditt.

Misstänker att du börjar bli hungrig, så nu är det dags för själva matlagningen.

Kokosquinoa med het ingefärstofu och citrusdressad råsallad
4 portioner

2 dl vit quinoa
1 dl kokosmjölk
3 dl vatten
1 förpackning ekologisk fast naturell tofu
3 msk tamari
2 msk kallpressad sesamolja
2 msk färsk ingefära
Zest från 1 ekologisk citron
1 stor zucchini
1 spetskål
1 kruka mangold (eller 70 gram finbladig mangold)
2 stora nävar färsk kruspersilja
2 msk kallpressad olivolja
Salt och nymalen svartpeppar

Till servering:
Sesamfrön, gärna en blandning av svarta och vita
Färsk koriander
Färsk ekologisk citron

Foto: Therese Elgquist

Värm ugnen till 100 grader. Riv tofun i mindre bitar och lägg i en skål tillsammans med tamari, sesamolja, ingefära och citron. Låt stå i minst 10 minuter (alltså minst, gärna längre). Lägg sedan bitarna på en plåt och baka i ugnen i 25 minuter. Vänd gärna runt efter halva tiden. Om du är lika förvirrad som vi så är ett tips att ställa klockan på telefonen.

Foto: Therese Elgquist

Koka quinoan i kokosmjölk och vatten enligt instruktionerna på förpackningen. Dra av från värmen och låt ånga av i 5 minuter. Fluffa upp den med en gaffel.

Foto: Therese Elgquist

Strimla zucchinin med en julienneskalare eller en vanlig potatisskalare. Strimla spetskålen och hacka persiljan grovt. Lägg i en skål tillsammans med mangolden, pressa över halva citronen, ringla över 1 msk kallpressad olivolja och strö över lite flingsalt. Blanda runt väl, ställ åt sidan.

Foto: Therese Elgquist

Lagom till att du är klar med quinoan och salladen så bör det vara dags att ta ut tofun från ugnen. Fördela quinoan i fyra skålar och gör samma sak med salladen och tofun. Strö gärna över lite sesamfrön och släng på en näve färsk koriander. Servera med resterande del av den färska citronen skuren i klyftor – som förutom god smak även hjälper kroppen att ännu bättre ta upp allt järn i de färska örterna. Åh!

Foto: Therese Elgquist

Recept och bilder: Therese Elgquist.

Mia Clase och Lina Nertby driver bloggen foodpharmacy.se och har även gett ut den bästsäljande boken med samma namn. Med jämna mellanrum skriver de krönikor och ger mattips på SvD Perfect Guide.

Utforska Perfect Guide Shopping

shopping bag

Shoppa redaktionens favoriter, det bästa inom mode, inredning och skönhet. Exklusiva erbjudanden och samarbeten för våra läsare

TA MIG TILL SHOPPEN!

Till Toppen