SvD Perfect Guide
Annons

Food Pharmacy: Professor Lars äppelkaksbollar

SPG:s hälsoexperter, duon bakom Food Pharmacy, delar ett recept på äppelkaksbollar som är lika goda som nyttiga.

Text: Food Pharmacy - 13 februari 2020

För några veckor sedan gästade vi ett förmiddagsprogram på tv och pratade om vår senaste bok. Som alltid när vi är gäster i det programmet träffade vi vår goda vän professor Lars från Karolinska Institutet. Lars är en otroligt intressant person som vi skulle kunna prata tarmfloror och bakterier med i timtal (och det gör vi titt som tätt), men varje gång vi träffar honom är det först och främst våra äppelkaksbollar som han vill avhandla. Vi skojar inte. Samma sak varje gång. Lars är besatt.

Allt började med att vi för några år sedan bjöd Lars på en äppelkaksboll i samband med att vi gav honom en kopia av vår kokbok. Och för inte så länge sedan, strax före jul, fick vi ett mejl där han berättade att han hade bakat 90 (!) äppelkaksbollar till sitt team på Karolinska (vilken ära – tack!). Även om de flesta hade gått åt fick han med sig flera hem som han sedan fortsatte att mumsa på hela jul- och nyårshelgen.

Sedan hände något mycket överraskande: efter några veckor av äppelkaksbollsfrosseri kände Lars behov av en paus. Fullt förståeligt naturligtvis, men likväl kom beskedet som en chock. Vad händer nu?

Oroa dig inte, Lars. Du kan enkelt ändra i receptet och trolla fram alltifrån raw-morotskaksbollar till klassiska chokladbollar 2.0. Och för er som inte har testat våra äppelkaksbollar vill vi berätta att det faktiskt tog flera år för professor Lars att föräta sig på dem. Snåla alltså inte på smeten utan gör dubbel sats direkt och frys in om det mot förmodan skulle bli några över.

Snabba äppelkaksbollar
(15 st)

1 äpple
1 msk malen kanel
1 dl sötmandel (gärna blötlagda)
1 tsk vaniljpulver
4–5 färska dadlar (urkärnade)
1 ½ dl havregryn
1 dl riven kokos

Kör äpplet, kanel, mandel, vanilj och dadlar i en mixer till en bitig smet. Rör ner havregrynen i smeten och forma till någorlunda jämna bollar. Rulla i kokosflingorna

Annons