Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Mat & dryck

Food Pharmacy: Näringsjägarens prinsesstårta till mors dag

SPG:s hälsoexpert, duon bakom Food Pharmacy, delar ett recept på nyttig prinsesstårta – perfekt till mors dag.

Text: Food Pharmacy - 15 maj 2019
Annons

I slutet av förra året föddes världens första Food Pharmacy-bebis. Våra kära kollegor fick en efterlängtad dotter som nu är en nyfiken och matglad liten näringsjägare. Än så länge. Smakäventyret bortom modersmjölken har ju precis börjat.

Eftersom hennes föräldrar är väl medvetna om sambandet mellan näringsrik kost och god hälsa serveras hon bara tarmfloresnäll mat. Annat var det när vi var nyblivna föräldrar. På den tiden funderade vi mest på hur mycket sömn vi fick per natt och vilken spjälsäng som var bäst. Det där med att undvika den söta och vetemjölsrika färdigmaten och istället ångkoka grönsaker, laga egen gröt och mosa avokado kändes både krångligt och onödigt. Och inte visste vi att immunsystemet kalibreras under det första året och att tarmfloran är speciellt känslig just då.

I vårt tidigare liv trodde vi att det fanns en motsättning mellan gott och nyttigt. Tänk vad fel vi hade. Även en sann näringsjägare kan nämligen servera marsipandammsugare till lördagsfikat, klassiska bakelser på fars dag och gräddiga tårtor till barnens födelsedagar. Vi lovar!

Annons
Annons

Mors dag närmar sig med stormsteg och ribban för vad som ska serveras ligger högt. Dessutom firar vår kollega för allra första gången och det får naturligtvis inte gå obemärkt förbi. Festligt ska det vara, men också näringsrikt och snällt för tarmfloran. Det är nämligen inte bara matglada Food Pharmacy-bebisar som behöver ta hand om sin kropp, utan också mammor, pappor, syskon och kompisar.

Vi tänker prinsesstårta. En riktigt klassisk prinsesstårta till mors dag, bakad på ett inte så klassiskt vis. Grattis alla mammor!

Näringsjägarens prinsesstårta

Tårtbotten:
4 dl mandelmjöl
2 dl kokosmjöl
5 dadlar
1 krm kardemumma
1,5 msk kokosolja
1 msk vatten

Vaniljkräm:
1,5 dl naturella cashewnötter
1,5 dl vatten
1/2 tsk vaniljpulver
5 dadlar

Grädde:
1 burk kokosgrädde
1/2 tsk vaniljpulver

Sylt:
2 dl jordgubbar, frysta och tinade
2 msk chiafrön

Marsipan:
3 dl mandelmjöl
2 msk honung
2 msk spenat

Mixa tårtans alla delar var för sig. Tricket för en rund och fin prinsesstårta är att bygga ihop den upp och ner i en bunke eller skål, lager för lager.

Placera ett bakplåtspapper i botten och klä sedan bunkens insida i marsipan. Fortsätt med grädde, tårtbotten, vaniljkräm, tårtbotten igen, sylt och till sist ett tredje lager tårtbotten. Ställ in bunken i frysen och låt tårtan stelna. Vänd försiktigt ut prinsesstårtan ur bunken strax före servering och dekorera på valfritt vis.

Mia Clase och Lina Nertby driver bloggen foodpharmacy.se och har även gett ut den bästsäljande boken med samma namn. Med jämna mellanrum skriver de krönikor och ger mattips på SvD Perfect Guide.

Annons