Mat & dryck

Food Pharmacy: Därför korttidsfastar vi

SPG:s hälsoexperter, duon bakom Food Pharmacy, korttidsfastar under veckorna men lyxar till det med guldgröt på helgerna.

När vi berättar för våra vänner att vi har slutat äta frukost sätter de kaffet i halsen och hostar fram något i stil med: hur överlever ni? Äsch, det är lätt som en plätt. Genom att skippa frukosten sparar vi både tid och tjafs, och det är inte heller ett minus att en lång rad med positiva medicinska effekter har uppmärksammats de senaste åren.

Annons

När vi korttidsfastar gör kroppen allt den kan för att skydda cellerna mot skador. Blodtrycket sänks och insulinkänsligheten ökar och på så vis bromsar kroppen själv både inflammation och åldrande.

Vid det här laget vill våra vänner veta mer och vi berättar då att vi bara äter under 8 av dygnets timmar. De resterande 16 timmarna dricker vi vatten, kaffe eller te. Om sanningen ska fram var det inte helt enkelt i början, men nu kan vi inte tänka oss att leva på något annat sätt. Vi väljer att hoppa över frukosten, men det går precis lika bra att tidigarelägga middagen. Det viktiga är bara att det sista vi äter innan fastan är en närings- och fiberrik avsmakningsmeny för de snälla bakterierna i tarmen.

Men våra vänner tvekar: hur har ni ett socialt fungerande liv när ni fastar? Det har vi inte. Få är villiga att äta middag med dig klockan halv sex en fredagskväll och familjen tröttnar väldigt snabbt på att du bara läppjar grönt te på söndagsfrukosten. Ni förstår alltså hur glada vi blev när vi lärde oss att det faktiskt räcker att korttidsfasta ett par gånger i veckan.

Så, när vi väl äter frukost äter vi ordentligt. Ska det va så ska det va extra allt. På helgerna vill vi njuta länge av både hembakt fröknäcke, avokado, matchalatte och guldgröt. Har du inte testat guldgröten i vår kokbok kan vi berätta att det är Guds himmelskt goda gåva till tarmfloran. En beroendeframkallande och alldeles magisk crossover mellan overnight oats och guldmjölk. Glad helg!

Food Pharmacys guldgröt
(2 portioner)

2 dl havregryn
2 msk chiafrön
2 färska dadlar (urkärnade)
1 tsk malen kanel
1 tsk malen gurkmeja
2 krm malen kardemumma
2 krm malen ingefära
½ dl riven kokos
1 krm salt
4 dl valfri växtbaserad mjölk

Skär dadlarna i mindre bitar. Blanda alla ingredienser väl och fördela i två små skålar. Låt stå i kylskåp över natten.

Ta ut från kylskåpet, rör runt och tillsätt eventuellt lite mer växtmjölk för en lösare konsistens. Strö gärna över någon valfri topping, t.ex. färska bär, granola, hackade nötter eller skivat äpple.

Mia Clase och Lina Nertby driver bloggen foodpharmacy.se och har även gett ut den bästsäljande boken med samma namn. Med jämna mellanrum skriver de krönikor och ger mattips på SvD Perfect Guide.

Till Toppen