Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Foto: Food Pharmacy
Mat & dryck

Food Pharmacy: Blomkålsstek med chimichurri

SPG:s hälsoexperter, Mia Clase och Lina Nertby från Food Pharmacy, tipsar om något icke-grillvänligt: blomkålssteken.

På grund av den stora risken för skogsbränder råder som ni vet grillförbud just nu. Trist så klart, men också en ganska liten uppoffring i sammanhanget. Det fina i kråksången är att vi kan passa på att tänka på alla giftiga ämnen som skapas vid för hård grillning, stekning och rostning. Din tarmflora och ditt immunförsvar vill helst att du sänker temperaturen några snäpp när du lagar mat.

Annons
X

Om sanningen ska fram är vi dessutom ganska trötta på grillad mat, och i väntan på regn för att brandrisken ska upphöra har vi haft tid att vara lite extra kreativa i köket. Skippa flanksteken och moonwalka bort från vegospetten för här kommer något helt nytt: blomkålsstek. Det här receptet görs på ett blomkålshuvud som vi skär till kotletter, grillar (eller ännu hellre ugnssteker) och toppar med en kaxig chimichurri full av färska örter.

Ingen tid att förlora. Nu kör vi!

Blomkålsstek med chimichurri

(4 portioner)

1 mellanstort blomkålshuvud

1 kruka färsk persilja

4 vitlöksklyftor

1 schalottenlök

1 röd chili

juicen från 1/2 citron

1 msk äppelcidervinäger

1 dl olivolja

2 msk färsk (finhackad) oregano

salt

Lägg allt förutom blomkålen i mixern och kör tills du har en någorlunda slät sås. Voilà, chimichurri! Ta bort löven från blomkålen (släng dem inte utan spara dem och lägg i din smoothie istället) och skär blomkålen i fyra "stekar". Här är det viktigt att få med stammen i samtliga stekar så att de håller ihop.

Pensla blomkålen med en matsked (eller mer) chimichurri och lägg dem antingen 1) i en ugnsfast form i ugnen eller 2) på grillen. Om du kör på alternativ 1 så är det cirka 150 grader på ugnen som gäller, i strax under en timme. Men kolla blomkålen ofta och experimentera gärna med att sänka värmen på ugnen – ju lägre temperatur desto bättre!

Om du kör på alternativ 2 är det cirka 5 minuter på vardera sida som gäller (eller tills blomkålen blir lagom mjuk). Men vänta naturligtvis tills det är grönt ljus för grillning igen.

Bon appétit!

Mia Clase och Lina Nertby driver bloggen foodpharmacy.se och har även gett ut den bästsäljande boken med samma namn. Med jämna mellanrum skriver de krönikor och ger mattips på SvD Perfect Guide.

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen