Annons
X
Annons
X

Nu dumpar sparare fonder och satsar på kontanter

Börsoron har fått fondspararna att trycka på säljknappen. I stället för aktiefonder – och fjolårets småbolagsraketer – är det kontanter och stabila korträntefonder som gäller.

[object Object]
Stockholmsbörsen. Arkivbild. Foto: Bertil Ericson/TT

**Den låga räntan i kombination **med ökad börsoro i början på året har fått många fondsparare att fly aktiefonder. Enligt Avanzas sparekonom Claes Hemberg är det de största försäljningarna av aktiefonder sedan grekfrossan i juni 2015.

– Spararna säljer först besvikelser. Fonderna med företagsobligationer har inte alls varit så stabila som många väntat sig. Sedan plockar spararna också hem vinster i småbolags- och läkemedelsfonder, säger han.

Stockholmsbörsen har sedan sin topp den 20 mars 2015 backat över 20 procent. Efter EU:s segdragna förhandlingar med Grekland, om förnyade och utökade lån, hopade sig frågetecknen kring vart Kinas ekonomi är på väg. Det rekordlåga oljepriset och geopolitiska orosmoln har också spätt på osäkerheten. Och är det något som aktiemarknaderna skyr är det som bekant just oro.

Annons
X

– Osäkerheten kring vart börsen ska ta vägen får spararna att vackla. De som köper väljer enbart räntefonder. Men många väljer inte alls och i stället ökar andelen kontanter, säger Claes Hemberg, och menar att risken är att de glöms bort i flera år och inte ger något tillväxt.

De flesta experter är överens om att vi får räkna med fortsatt turbulens på aktiemarknaderna. Då är det som sparare lätt att hoppa av och välja tryggare ränte- eller hedgefonder.

– Jag tror också att många känner att de har haft goda år, och väljer att skala ned just nu, säger Nordnets sparekonom Joakim Bornold.

Liksom många andra tycker han att man ska undvika att försöka tajma marknaden.

– Sannolikheten är stor att du hoppar av för sent, och sedan på igen för sent. Det kostar avkastning.
Däremot är det ett bra tillfälle att se över sitt sparande och återställa balansen.

Ett tips är att göra som Norska oljefonden och följa exempelvis 70/30-strategin, det vill säga att alltid ha 70 procent aktier och 30 procent räntebärande papper. Det betyder att man fyller på det tillgångsslag som går ned.

Om man tittar i backspegeln om några år tror Joakim Bornold att den som köper aktier i dag har gjort ett bra köp.

– För den som har ett långsiktigt månadssparande till pensionen är det ett ypperligt läge att växla över till aktier och bygga på tills uppgången kommer, säger han.

Annons
Annons

Stockholmsbörsen. Arkivbild.

Foto: Bertil Ericson/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X